• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Zelenski: Ucraina sprijină integritatea teritorială a Moldovei în cadrul discuțiilor privind Transnistria

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Poziția Kievului în privința problemei regiunii separatiste Transnistria rămâne neschimbată, adică continuă să susțină cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu ocazia întrevederii sale cu omoloaga sa moldoveană, Maia Sandu, potrivit agenției Ukrinform.

    „Astăzi (marți, 12 ianuarie, n.r.) am discutat despre situația din regiunea transnistreană a Moldovei și am făcut schimb de opinii cu privire la pașii noștri următori în ceea ce privește Transnistria, în special ținând cont de rolul de mediator al Ucrainei în formatul 5+2”, a afirmat Zelenski.

    „Apreciem că președintele moldovean susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu se teme să numească Crimeea că este ucraineană”, a subliniat liderul de la Kiev

    La rândul său, Maia Sandu, care se află la prima vizită oficială în Ucraina, a subliniat că Republica Moldova sprijină în mod decisiv și fără rezerve integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

    „Stabilitatea și securitatea Ucrainei și a Republicii Moldova sunt vitale pentru ambele țări. În acest context, am reafirmat sprijinul nostru reciproc și ferm pentru soluționarea pașnică a conflictelor bazate pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a țărilor noastre în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional”, a declarat Maia Sandu, subliniind că Ucraina este un partener strategic al Chișinăului.

    „În ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean la nivelul șefilor de stat a fost practic suspendat. Confirm că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova și menținerea cooperării permanente și pragmatice cu Ucraina este o sarcină importantă pentru Republica Moldova și pentru instituția președintelui”, a completat Maia Sandu.

    De asemenea, președintele Republicii Moldova l-a invitat pe Zelenski să întreprindă o vizită oficială la Chișinău în viitorul apropiat.

    Totodată, cele două țări au decis să creeze un Consiliu Prezidențial care să faciliteze coordonarea acțiunilor comune pentru gestionarea problemelor de importanță bilaterală, a explicat Zelenski. De asemenea, cei doi lideri au semnat o serie de acorduri bilaterale.

    Potrivit lui Zelenski, printre prioritățile relației bilaterale se numără chestiunea aprofundării cooperării în domeniul energiei.

    „Vorbim despre creșterea volumului de gaze naturale moldovenești stocat în depozitele ucrainene, un proiect pentru tranzitul gazului european prin Moldova în Ucraina, reluarea alimentării cu energie electrică către Moldova și tranzitul de energie electrică din Ucraina către România, care va trece prin Moldova”, a afirmat liderul de la Kiev.

    Zelenski este al doilea lider de stat cu care se întâlnește Maia Sandu după învestirea în funcția de președinte al Republicii Moldova, după ce la finalul anului trecut l-a primit la Chișinău pe președintele României, Klaus Iohannis. Cu această ocazie, șeful statului român a anunțat un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, care cuprinde și o donație de 200.000 de doze de vaccin anti-coronavirus.

    „Republica Moldova și România au o limbă comună, o istorie comună și o cultură comună”, a afirmat Maia Sandu, cu ocazia vizitei lui Iohannis.

    Te-ar mai putea interesa

    Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Complexul Energetic Valea Jiului primește un ajutor de stat de peste 300 de milioane de lei Min. Energiei: România a atras peste un miliard de euro prin Fondul pentru modernizare

    Ultimele știri

    Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec