ApărareȘtiri

Zelenski: Dacă Ucraina cade, atunci Polonia, Republica Moldova, România, statele baltice vor deveni ținte pentru Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (FOTO: Office of the President of Ukraine)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că dacă poporul ucrainean va pierde războiul cu Rusia, atunci Polonia, Republica Moldova, România și țările baltice (Lituania, Letonia, Estonia) vor deveni următoarele ținte ale agresiunii Moscovei, așadar Occidentul ar trebui să aprovizioneze Kievul cu armament suplimentar, informează agenția Interfax-Ukraine.

“Ne-am apărat împotriva Rusiei mult mai mult timp decât au planificat invadatorii. Am distrus o cantitate de echipamente inamice pe care majoritatea armatelor din Europa pur și simplu nu o au. Dar acest lucru nu este suficient”, a afirmat liderul de la Kiev, într-un discurs video.

Zelenski a avertizat că “Rusia are în continuarea puterea de a ataca și nu intenționează să se limiteze la Ucraina. Polonia, Republica Moldova, România și statele baltice vor fi următoarele ținte pentru Rusia dacă libertatea Ucrainei eșuează”.

“Numai forța armelor poate opri acest lucru. Și trebuie făcut acum. Ucraina trebuie să fie înarmată acum. Avem nevoie de artilerie grea, vehicule blindate grele, sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă. Tot ceea ce poate împinge trupele rusești și să oprească crimele de război ale Rusiei”, a adăugat Zelenski.

“Libertatea nu trebuie să fie înarmată mai prost decât tirania. Țările occidentale au totul pentru a asigura acest lucru. Și, prin urmare, depinde și de ele când pierde tirania și câți oameni putem salva. Înarmați Ucraina acum pentru a proteja libertatea!” a subliniat liderul de la Kiev.

Un atac direct al Rusiei asupra NATO este improbabil, însă Moscova a demonstrat că experiență cu exacerbarea tensiunilor interetnice și orchestrarea de insurgențe,  reușind, de facto, să smulgă teritorii din fostele state sovietice fără să se implice oficial în războaie (Transnistria, Abhazia, Crimeea, Donbass în 2014).