ApărareȘtiri

Zelenski afirmă că Putin trăiește într-o „bulă informațională” și este posibil să nu primească informații „reale”

Vladimir Putin la reședința Novo-Ogaryovo cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe 3 martie 2022 (FOTO Andrei Gorshkov/TASS)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, trăiește într-o „bulă informațională” și primește informații inexacte despre progresul invaziei Ucrainei, informează publicația The Independent.

„Putin trebuie să înceapă dialogul, în loc să trăiască în balonul informațional, fără oxigen”, a declarat Zelenski, într-un interviu pentru postul american ABC News.

Președintele de la Kiev a adăugat că „bula” în care se află liderul rus îl împiedică să obțină rapoarte „realiste” despre eșecul trupelor sale, care în aproape două săptămâni de război au reușit să ocupe doar un oraș major din Ucraina.

Moscova susține că doar 500 de militari ruși au murit în Ucraina, în timp ce Kievul afirmă că numărul pierderilor armatei ruse se ridică la peste 10.000 – cele mai mari pierderi suferite de Rusia de când URSS a invadat Afganistanul, la sfârșitul anilor 1970.

Rusia a anunțat luni că invazia ar putea fi oprită „într-o clipă” dacă Zelenski ar fi de acord cu condițiile Moscovei, adică să modifice constituția Ucrainei pentru a împiedica aderarea la NATO sau Uniunea Europeană, să legitimeze anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și să recunoască suveranitatea celor două republici separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei.

Zelenski a mai subliniat că Ucraina este pregătită să discute și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze: „În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”.

“Vorbesc de garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra punctelor despre teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse”, a spus Zelenski.

„În ceea ce privește NATO, ne-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de acțiuni contradictorii și de confruntare cu Federația Rusă”, a completat liderul de la Kiev.