ApărareȘtiri

Zborurile de instrucție cu MiG-21 LanceR, suspendate în aprilie în urma unui accident, au fost reluate

MiG-21 LanceR (Marius Rus/Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu")

Forțele Aeriene Române au început, din 29 aprilie, să reia treptat zborurile de instrucție cu aeronavele MiG-21 LanceR, această activitate fiind suspendată în urma accidentului aerian din 20 aprilie, în urma căruia pilotul unui aparat de zbor de acest tip a fost rănit, a anunțat instituția pe Facebook.

O aeronavă MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad (jud. Mureș), într-o zonă nelocuită.

Locotenent-comandorul Andrei Criste, pilotul avionului de luptă MIG 21 LanceR care s-a prăbușit pe 20 aprilie în județul Mureș, a fost diagnosticat cu politraumatism prin catapultare. Pilotul a fost transferat în cadrul Secţiei de Recuperare neurologică 2 a Spitalului Militar Central “Carol Davila”, unde urmează un program complex de recuperare.

Ulterior, conform procedurilor, s-au efectuat verificări tehnice la aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române şi o convocare de specialitate cu personalul aeronavigant care exploatează aceste aeronave.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Române mai au în dotare 17 avioane MiG-21 LanceR B(pentru antrenament) și C (optimizate pentru misiuni aer-aer), însă nu este clar câte dintre acestea chiar sunt funcționale. Versiunea MiG-21 Lancer A (optimizată pentru misiuni aer-sol) a fost retras din uz în urmă cu câțiva ani.

Pe parcursul celor șase decenii în dotarea Forțelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

Aeronavele de acest tip au mai fost temporar consemnate la sol și în urma unui incident produs pe 23 februarie, când un MiG-21 LanceR, dublă comandă, a întâmpinat probleme tehnice la nivelul trenului de aterizare în cursul unui zbor de instrucție.