ApărareȘtiri

Yossi Cohen, directorul Mossad, consideră Turcia o amenințare mai mare decât Iranul

Acțiunile tot mai agresive ale actualului regim de la Ankara, condus de aproape două decenii de Recep Tayyip Erdogan, riscă să lase Turcia fără prieteni în regiune. Astfel, potrivit serviciilor de informații din Israel, Ankara s-a transformat într-o amenințare și o provocare pentru statul evreu, una care o depășește chiar și pe cea iraniană, relatează The Jerusalem Post.

Publicația britanică The Times a relatat recent că directorul general al agenției israeliene de spionaj Mossad, Yossi Cohen, a afirmat, într-o conversație secretă cu omologii săi din mai multe țări arabe, că pe lângă amenințarea reprezentată de Iran se conturează și o altă amenințare.

“A avut loc o întâlnire în urmă cu aproximativ 20 de luni, în care a dezvăluit o altă agendă: «Puterea iraniană este fragilă»”, ar fi spus Yossi Cohen omologilor din Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, “«însă amenințarea reală vine din partea Turciei»”.

În timp ce israelienii sărbătoresc normalizarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite, regimul Erdogan a devenit în ultimul deceniu tot mai ostil față de Israel, comparând statul evreu cu Germania nazistă, susținând gruparea islamistă Hamas din Fâșia Gaza și promițând că va „elibera” moscheea al-Aqsa din Ierusalim.

Israelul consideră obiectivele strategice ale Ankarei ca pe o provocare. În ianuarie, evaluarea anuală de securitate realizată armată israeliană menționa, pentru prima dată, că Turcia a devenit o provocare și, potrivit presei, această concluzie se bazează pe un consens în creștere în cadrul comunității militare și de informații din Israel.

Turcia și Israelul au fost aliați până în urmă cu un deceniu, însă, după 2010, relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat, iar regimul Erdogan a început să susțină inamici declarați ai Israelului, cum ar fi organizația islamistă Hamas din Fâșia Gaza.

În noiembrie, Ankara a semnat un acord cu guvernul libian din Tripoli și a început să trimită arme și mercenari sirieni în Libia. Unul dintre scopurile acestei mișcări este acela de a bloca un proiect de gazoduct care ar lega Israel de Cipru și Grecia, ocolind apele turcești.

Mai mult, Turcia a hărțuit o navă de cercetare israeliană în largul Ciprului în decembrie. Acum și-a trimis propria navă de cercetare în apele dintre Cipru și Grecia, împreună cu o flotă de nave militare turcești.

În ajunul anunțului că Israelul și Emiratele Arabe Unite au căzut de acord cu normalizarea relațiilor, prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a spus ministrului grec de Externe că Israelul sprijină Grecia în disputele cu Turcia. Acest lucru înseamnă că Israelul se alătură alianțelor statelor care se opun agresivității crescânde a Ankarei în regiune.

Conflictul din Libia și apropierea Turciei de Hamas sunt conectate, deoarece Ankara promovează o agendă religioasă regională alături de Frăția Musulmană.

Mulți dintre liderii Frăției Musulmane, cea mai veche și cea mai mare organizație islamistă din lume, au manifestat adesea înclinații antisemite extreme, iar ca urmare a asocierii Ankarei cu această rețea ultrareligioasă, Turcia s-a apropiat de Qatar și guvernul de la Tripoli și încearcă să stabilească baze în Somalia și în alte părți.

De asemenea, Turcia, la fel ca Iranul, încearcă să se folosească de cauza palestiniană pentru a câștiga influență în lumea musulmană. Alături de Hamas, regimul de la Ankara pare să încurajeze un conflict religios împotriva Israelului.