ApărareȘtiri

Vladimir Putin susține că este în favoarea unei soluții diplomatice, dar descrie situaţia din Donbass drept un „genocid”

Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/ Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse/TASS)

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a indicat că Moscova nu își dorește un război și va încerca să rezolve problemele de securitate pe calea diplomației, însă liderul de la Kremlin susține că Ucraina pregătește un genocid în regiunea separatistă Donbass.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Vladimir Putin a subliniat dorința și disponibilitatea Moscovei de a intra în negocieri pe teme securitate. „Și, probabil, este pozitiv că și președintele SUA își declară disponibilitatea de a începe negocieri atât de serioase”, a adăugat oficialul rus, citat de agenția de știri TASS.

Totodată, pentru Moscova este important ca „elementele raționale” din oferta Occidentului privind garanțiile de securitate să fie discutate în legătură directă cu subiectele prioritare pentru Rusia, a subliniat Peskov.

„Acesta va fi rezultatul unor negocieri – foarte dificile, care vor necesita flexibilitate din partea ambelor părți, care vor necesita voință politică și care probabil vor necesita o demonstrație că aceste declarații de angajament față de diplomație nu sunt lipsite de conținut, ci reprezintă un angajament real”, a explicat reprezentantul Kremlinului.

În pofida afirmațiilor împăciuitoare venite din partea Kremlinului, Rusia pare să continue să caute un pretext pentru o potențială invazie a Ucrainei. Astfel, în cursul conferinței de presă după discuțiile de marți cu cancelarul Olaf Scholz, liderul de la Kremlin a descris situația din regiunea estică prorusă a Ucrainei drept un „genocid”.

„Permiteți-mi să adaug că ceea ce se întâmplă în Donbass este un genocid”, a declarat liderul de la Kremlin la o conferință de presă, după ce Scholz a afirmat că scopul intervenției NATO în Iugoslavia a fost acelea de a preveni un genocid.

Vladimir Putin a mai afirmat că părțile implicate în criza din Ucraina trebuie să facă totul pentru a rezolva problemele din Donbass: „Sperăm foarte mult că partenerii noștri atât de peste mări, cât și din Europa, în primul rând Germania și Franța, vor avea o influență corespunzătoare asupra actualelor autorități de la Kiev, iar această soluție va fi găsită”.

Președintele de la Moscova a indicat că Rusia nu vrea un război: „De aceea am înaintat propuneri pentru un proces de negociere, al cărui rezultat ar trebui să fie un acord privind asigurarea securității în mod egal pentru toată lumea, inclusiv pentru țara noastră”.

Potrivit acestuia, Federația Rusă nu se va mulțumi cu asigurări că Kievul nu va deveni membru al alianței transatlantice în viitorul apropiat: “Ni se spune că nu se va întâmpla mâine. Și când? poimâine? Și ce schimbă acest lucru pentru noi din perspectiva istorică?”.

Rusia va insista ca NATO să promită public și oficial că Ucraina nu va fi primită în alianța transatlantică,  a indicat Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor. Ucraina „la rândul său, trebuie să-și proclame statutul neutru, de nealiniat, așa cum este prevăzut în Declarația privind suveranitatea de stat a Ucrainei din 16 iulie 1990”, a declarat Gavrilov, citat de agenția de știri RIA Novosti.

În ceea ce privește moțiunea Dumei ruse de Stat prin care se cere recunoașterea independenței republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, Putin a remarcat că parlamentarii „sunt ghidați de opinia publică”, iar marea majoritate a rușilor „simpatizează cu locuitorii din Donbass”. Cu toate acestea, potrivit liderului de la Kremlin, posibilitățile acordurilor de pace de la Minsk nu au fost epuizate, în ciuda refuzului Ucrainei de a le respecta.

Pe de altă parte, Scholz a avertizat că recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste din Ucraina „ar fi un dezastru politic”.