ApărareȘtiri

Vizită în Georgia a fregatei „Regina Maria” și altor trei nave NATO cu scopul „consolidării securității Mării Negre”

Fregata Regina Maria (Commander SNMG2)

Gruparea Navală Permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2), care cuprinde și fregata „Regina Maria”, a sosit luni în apele teritoriale ale Georgiei pentru exerciții alături de navele pazei de coastă georgiene, a anunțat Ministerul de Interne de la Tbilisi, citat de portalul de știri Agenda.ge.

Prezența vaselor de război aliate reprezintă „un mesaj clar de sprijin” pentru Georgia din partea NATO a transmis Ministerul Afacerilor Interne, care a precizat vizitele regulate ale navelor NATO în porturile georgiene sunt „unul dintre rezultatele tangibile” ale cooperării dintre alianța transatlantică și Tibilisi pentru „consolidarea securității Mării Negre”.

Pe lângă nava românească „Regina Maria”, SNMG-2 mai include fregatele Cristobal Colón (Spania), Kemalreis (Turcia) și Smeli (Bulgaria).

Gruparea Navală Permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group) operează în Marea Neagră în următoarele trei săptămâni.

Fregata „Regina Maria” este comandată de comandorul Adrian Gobjilă, are un echipaj alcătuit din 238 de militari și va desfășura, până la sfârșitul lunii martie, misiuni NATO de monitorizare a traficului naval, în apele internaționale ale Mării Negre, în cadrul SNMG-2, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

„Având trei națiuni aliate și doi parteneri în rândul țărilor riverane, prezența regulată a unei Forțe Navale Permanente în regiunea Mării Negre este o modalitate prin care Alianța își poate arăta prezența în această arie de responsabilitate, îmbunătățește interoperabilitatea între aliați și parteneri, demonstrează angajamentul NATO pentru securitatea Mării Negre și pentru garantarea libertății de navigație în apele internaționale pentru toate națiunile”, a declarat comandantul SNMG2, contraamiralul spaniol Manuel Aguirre Aldereguía.

Rusia a anunțat încă de la intrarea fregatei Cristobal Colón în apele Mării Negre, în 12 martie, că monitorizează acțiunile navei spaniole, implicit și ale grupului SNMG-2.

Ministerul de Externe de la Moscova a transmis în repetate rânduri că prezența militară în apele Mării Negre a navelor țărilor din afara regiunii nu contribuie la consolidarea stabilității regionale. Pe de altă parte, NATO și țările pontice și-au exprimat preocupările în legătură cu faptul că, în urma anexării Crimeei, Rusia a poziționat aici sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, iar Flota rusă a Mării Negre a fost întărită. Toate aceste îi permit Moscovei să supravegheze o mare parte din bazinul pontic și îi asigură o poziție dominantă față de vecini.