Premierul ungar Viktor Orban şi-a manifestat speranța că actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, va câștiga scrutinul prezidențial din 3 noiembrie, relatează agenția de știri Agerpres, citând MTI şi EFE
Liderul de la Budapesta a făcut această afirmație marți, cu ocazia ceremoniei de decorare a ambasadorului american la Budapesta, David B. Cornstein, aflat la final de mandat.
„Ţin degetele încrucișate pentru victoria lui Trump”, a declarat Viktor Orban, care a apreciat că relațiile dintre Budapesta şi Washington s-au modificat radical în bine după alegerea lui Trump în 2016 și numirea ambasadorului David Cornstein
De atunci, Statele Unite au arătat o abordare deschisă, onestă și prietenească față de Ungaria şi, „datorită ambasadorului Cornstein, relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată”, potrivit lui liderului de la Budapesta.
Cele două ţări au dezvoltat o cooperare extinsă în diplomație și afacerile externe, iar Statele Unite ajută Ungaria ca prieten şi Ungaria acţionează ca prieten al SUA în politica internațională, explică premierul ungar.
Viktor Orban i-a mulţumit ambasadorului Cornstein pentru că i-a eclipsat pe „cei care au un interes să genereze tensiuni între SUA şi Ungaria”.
„Ambasadorul îi cunoaşte bine pe unguri, el înţelege ceea ce noi credem despre Europa Centrală, despre UE şi SUA şi de ce, şi ştie cheia către inimile lor”, a continuat Viktor Orban.
Viktor Orban a fost în 2016 singurul şef de guvern din UE care şi-a manifestat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu candidata Partidului Democrat, Hillary Clinton.
Tot marţi, premierul ungar a felicitat Washingtonul pentru numirea judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a SUA, Viktor Orban apreciind că „Trump a salvat astfel America conservatoare şi s-a aşezat în rândul celor mai măreţi preşedinţi americani”.
Ales în funcția de prim-ministru al Ungariei în 2010, Viktor Orban a fost criticat de organizații neguvernamentale și numeroși lideri occidentali pentru promovarea unor politici descrise drept iliberale, și acuzându-l pe acesta că ar fi subminat democrația ungară prin măsuri de restricționare a libertății mass-mediei, a independenței justiției și încălcarea drepturilor omului.
Organizația neguvernamentală pentru drepturile omului Freedom House a comunicat la începutul acestui an că Ungaria de „astăzi nu mai poate fi considerată o democrație” și că regimul Orban „a abandonat orice pretenție că ar respecta instituțiile democratice”.