ApărareȘtiri

VIDEO. Un avion MC-130J Hercules a aterizat pe o șosea din Suedia pentru a livra un sistem mobil de artilerie reactivă HIMARS

HIMARS (US Army)

Un avion de transport MC-130J Commando II Special Operations al Forțelor Aeriene ale SUA a aterizat sâmbătă, 23 octombrie, pe o șosea de pe insula Gotland din Suedia pentru a livra un sistem de artilerie reactivă M142 HIMARS, în cadrul unui exercițiu multinațional. Acțiuni similare de dislocare rapidă sistemelor mobile de artilerie în sprijinul aliaților și partenerilor NATO au fost întreprinse în noiembrie 2020 și aprilie 2021 în România.

Scopul exercițiului militar bilateral în cadrul căruia s-a desfășurat acțiunea a fost acela de amplifica coordonarea între forțele speciale americane și armata suedeză. De asemenea, evenimentul reprezintă un semnal al sprijinului SUA pentru consolidarea securității în regiunea baltică în contextul creșterii agresivității Rusiei.

Aeronava americană de transport MC-130J Commando II din cadrul Grupului 352 pentru Operațiuni Speciale al aviaței americane, a fost escotată în spațiul aerian ale Suediei de două avioane de luptă suedeze JAS-39 Gripen. După aterizarea pe o șosea din Gotland, de la bordul aeronavei americane a fost descărcat un sistem M142 HIMARS. În câteva minute după aterizare, sistemul a fost pregătit de tragere. Apoi a fost încărcat la bordul unui avion C-130H Hercules al aviației suedeze și a fost transportat în nordul Suediei.

Acțiunea a avut rolul de a demonstra capacitatea de relocare rapidă a sistemului HIMARS, inclusiv prin dislocarea în locuri imporvizate, precum șosele sau baze austere. Acest lucru limitează capacitatea unui potențial inamic de a împiedica sosirea întăririlor americane prin distrugerea sau avarierea aerodromurilor.

„Am întreprins pași suplimentari în ceea ce privește cooperarea cu SUA, unde noi, împreună cu avioane militare de transport americane am mutat un sistem de artilerie cu rază lungă de acțiune la Gotland, care a fost transferat la bordul unei aeronve militare suedeze pentru a fi transportat în altă parte în Suedia. Oportunitatea de a acționa cu acest și alte tipuri de sisteme de arme terestre sau aeriene, alături de partenerii noștri, cred că înlătură orice îndoială cu privire la capacitatea noastră comună de a fi un garant al securității în zona Mării Baltice”, a declarat Comandamentul Forțelor Speciale ale Suediei, generalul de brigadă Anders Löfberg, citat de publicația online The Aviationist.

HIMARS a fost dezvoltat în Statele Unite, în anul 1996, de către Lockheed Martin Missiles și BAE Systems Fire Control.

M142 HIMARS este un sistem autopropulsat de artilerie reactivă cu rolul de a angaja în luptă și de a neutraliza artileria terestră și artileria antiaeriană inamică, mijloace de transport, transportoare blindate inamice, puncte de comandă, personal și alte mijloace de foc ale inamicului, potrivit revistei Artileria Modernă Română.

De asemenea, este conceput pentru a sprijini operațiunile mixte, oferind sprijin direct sau indirect prin forță letală tactică, având abilitatea de a lansa rachetele și de a părăsi poziția de tragere rapid, înainte ca forțele inamice să îi poată detecta poziția și să îl angajeze cu foc.

Sistemul este montat pe un sașiu de camion de 5 tone cu tracțiune 6×6, cu cabină cu blindaj sporit pentru protejarea echipajului împotriva armelor de foc de calibru mic și a schijelor.

M142 HIMARS (lansatorul) este format dintr-un transportor (partea auto) și un sistem de control al focului (FCS) care calculează toate datele misiunii de foc și modul de lansare și de încărcare (Launcher-Loader Module – LLM), care efectuează toate operațiunile necesare pentru a executa misiuni de foc primite.

Sistemul HIMARS poate lansa până la șase rachete 227 mm M270 ghidate MLRS (GMLRS), acestea putând atinge distanțe de peste 70 km, sau o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 km.

De asemenea, SUA dezvoltă noi muniții pentru HIMARS, inclusiv o rachetă antinavă și un înlocuitor pentru ATACMS, cu o rază de acțiune de 500 km.

HIMARS poate fi transportat cu avionul de transport militar C-130 Hercules și poate fi dislocat în zone inaccesibile altor lansatoare de rachete mai grele.

România este unul dintre cei mai noi utilizatori ai sistemului HIMARS, comandând pentru început trei sisteme sol-sol (54 de instalații de lansare), achiziția fiind realizată prin programul Foreign Military Sales direct de la Administrația SUA. Primul sistem HIMARS a sosit în România la începutul acestui an.