VIDEO. Serbia retrage din uz avioanele de luptă MiG-21, după aproape 60 de ani de serviciu
Forțele Aeriene Sârbe au retras din serviciu activ avioanele de luptă MiG-21, după aproape șase decenii de la primirea primului aparat de acest tip. În urma deciziei Serbiei, România și Croația rămân ultimele țări din Europa care utilizează în continuare aeronave MiG-21.
Ministrul Apărării de la Belgrad, Nebojsa Stefanovic, și comandantul Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Serbia, locotenent-general Dusko Zarkovic, au participat pe 21 mai la ceremonia oficială de retragere din serviciu activ a avioanelor de luptă MiG-21, care s-a desfășurat la baza aeriană Batajnica, potrivit unui comunicat pe site-ul ministerului.
Iugoslavia a achiziționat în total un număr de 261 de aeronave MiG-21 din Uniunea Sovietică, în perioada 1962-1986. În urma destrămării Iugoslaviei, Serbia a moștenit 31 de avioane de acest tip (un aparat varianta MiG-21M, 23 varianta MiG-21bis și șapte MiG-21UM), relatează revista de știri din domeniul aviatic Scramble.
Până în 2020, doar trei avioane MiG-21UM, varianta biloc, folosită pentru antrenament, mai erau în dotarea aviației sârbe, dintre care doar unul capabil de zbor. Ultimul MiG-21 capabil de zbor s-a prăbușit pe 25 septembrie 2020; accidentul aviatic soldându-se cu decesul ambilor piloți de la bordul aparatului. A fost analizată posibilitatea reactivării celorlalte două aeronave, una canibalizată pentru piese de schimb și una a cărei situație tehnică nu permitea efectuarea de zboruri, însă în cele din urmă s-a renunțat la idee.
Serbia a înlocuit venerabilul MiG-21 cu avioane MiG-29 primite din Rusia și Belarus. Serbia are în acest moment un număr de 14 aeronave multirol MiG-29.
Un avion supersonic de a doua generație, MiG-21 a stabilit recorduri mondiale la viteză și altitudine și este cel mai numeros avion de vânătoare supersonic din istorie; numărul total de exemplare construite ridicându-se la 11.496, în 32 de versiuni (fără include în calcul și seria Chengdu J-7, produsă sub licență în China).
La 66 de ani de la primul zbor al prototipului MiG-21, venerabilul avion de concepție sovietică continuă să fie utilizat activ de numeroase țări din întreaga lume, inclusiv de două țări NATO: România și Croația.
Deși se preconiza inițial ca avioanele MiG-21 LanceR să fie înlocuite cu F-16, Forțele Aeriene Române continuă să utilizeze acest tip de aparat de zbor în condițiile în care numărul de avioane F-16 este insuficient.
Pentru a menține operaționale vechile MiG-21, MApN a achiziționat recent o serie de piese pentru aceste aparate, cum ar fi parașute de frânare PF21 Pur sau produse pirotehnice și echipamente specifice sistemului de salvare pentru avioanele militare tip MiG 21 Lancer.
Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Române mai au în dotare șaptesprezece aparate MiG-21 LanceR, însă nu este clar câte dintre acestea chiar sunt funcționale.
Forțele Aeriene Române au primit în dotare prima aeronavă MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. Peste 400 de avioane MiG-21 au fost utilizate de Forțele Aeriene, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, arată site-ul oficial al aviației române.
În anul 1992, a fost inițiat un program de modernizare a aeronavelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO.
Pe parcursul celor șase decenii în dotarea Forțelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.