ApărareȘtiri

VIDEO. Șeful Pentagonului confirmă că SUA ar putea transfera în România o parte din trupele retrase din Germania

Vehicule blindate americane în portul Constanța, 10 iulie 2020 (US Army)

Mark Esper, secretarul Apărării de la Washington, a confirmat că o parte din trupele americane ce vor fi retrase din Germania ar putea fi transferate, prin rotație, în zona Mării Negre, în mod particular în România, unde Pentagonul a realizat investiții substanțiale în bazele Mihail Kogălniceanu și Baza Câmpia Turzii, ultima considerată un potențial hub al Forțelor Aeriene SUA în regiunea pontică, relatează publicația Stars and Stripes.

În ceea ce privește Rusia, vom deplasa efectiv forțele mai spre est, urmând cei mai noi membri ai alianței. Preconizăm mai multe forțe prin rotație în regiunea Mării Negre, în mod particular în România”, a declarat Esper în cadrul unui interviu online la Forumul Aspen de Securitate, pe data de 4 august.

Pentagonul dorește, de asemenea, să trimită trupe suplimentare și în statele baltice și Polonia, a adăugat secretarul Apărării.

În ultimii ani, SUA au realizat investiții semnificative în România pentru a asigura condițiile necesare unei prezențe extinse a forțelor americane în țara noastră, în special în bazele aeriene Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Departamentul Apărării se pregătește să mute Regimentul 2 Cavalerie (SUA) din Germania înapoi în Statele Unite, însă, detașamente din cadrul acestei unități ar urma să fie revină prin rotație în Europa, a explicat Esper.

Cuprinzând aproximativ 4.500 de militari, Regimentul 2 de cavalerie este cea mai mare unitate militară americană staționată în Germania și va fi direct afectată de controversatul plan de reducere a numărului de trupe americane în Germania.

Obiectivul SUA este acela de a avea o forță de nivel brigadă – dislocată prin rotație – în Europa pentru a compensa retragerea Regimentului 2 Cavalerie, a adăugat Esper. Ar putea fi vorba de o unitate dotată cu vehicule blindate Stryker, dar există și posibilitatea să fie trimise în Europa și forțe de tancuri, a completat oficialul american.

În cazul în care Pentagonul continuă, de asemenea, strategia actuala de trimitere prin rotație a unei brigăzi de blindate în Europa pentru nouă luni, SUA ar putea fi puse în situația de a gestiona procesul de rotație a două unități de nivel brigadă, lucru ce ar putea genera costuri ridicate, potrivit estimărilor.

În plus, retragerea trupelor din Germania va fi costisitoare, au mai precizat oficiali de la Pentagon.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor retrage o treime din militarii americani staționați în Germania, urmând ca o parte din aceste trupe să fie transferate în alte țări europene.

Deși Esper a încercat să prezinte lumii decizia Statelor Unite ca o măsură care consolidează NATO și oferă „flexibilitate strategică” armatei americane, Donald Trump a afirmat clar că este vorba despre pedepsirea Berlinului pentru că nu a reușit încă să ajungă la nivelul convenit de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

În Germania, în acest moment sunt staționați 36.000 de militari americani, la care se adaugă 16.000 de civili care lucrează pentru armata americană, astfel că totalul se ridică la 52.000.

Potrivit oficialilor americani, prezența forțelor SUA generează venituri de aproximativ trei miliarde de dolari pe an la economia Germaniei..

Pe parcursul ultimului deceniu, Berlinul a cheltuit un miliard pentru a sprijini prezența militară a SUA în Germania, potrivit datelor Guvernului german.