VIDEO. Prăbușirea unui avion de luptă F-35 pe puntea unui portavion american, surprinsă pe camere
Momentul prăbușirii unui avion de luptă F-35C F-35 Lightning II pe puntea portavionului american USS Carl Vinson, pe data de 24 ianuarie, a fost surprins pe camerele video. Pe rețelele de socializare au început să circule două înregistrări care surprind impactul violent și căderea aeronavei de generația a cincea în Marea Chinei de Sud.
Înregistrările arată cum avionul de luptă se apropie cu viteză și se prăbușește pe puntea portavionului, luând foc, după care aeronava derapează pe punte și cade în ocean.
Pilotul a reușit să se catapulteze înainte de a cădea în apă și a fost salvat imediat de echipajele de urgență. Șapte membri ai echipajului navei au fost răniți în accident , potrivit Comandamentului Marinei SUA. Trei dintre ei, inclusiv pilotul, au fost duși la un spital din Filipine, iar restul au fost tratați la bordul portavionului.
Incidentul este surprins din două unghiuri diferite: o înregistrare arată perspectiva unei camere video de la nivelul punții de zbor (Pilot’s Landing Aid Television – PLAT), iar cealaltă provine de la o cameră amplasată pe insula portavionului, relatează Business Insider și The Drive.
În înregistrări se poate auzi cum, cu câteva secunde înainte de impact, ofițerul însărcinat cu operațiunile de aterizare încearacă disperat să-i comunice prin radio pilotului să abandoneze tentativa de aterizare, însă pilotul nu a putut să urmeze instrucțiunile.
Oficialii Forțelor Navale au confirmat autenticitatea înregistrărilor, indicând „că a existat o distribuire neautorizată de înregistrări video de la camerele” de la bordul portavionului USS Carl Vinson, informează publicația The Navy Times.
„Există o investigație în derulare atât cu privire la prăbușire, cât și referitoare la distribuirea neautorizată a înregistrărilor video de la bordul navei”, a indicat comandorul Zachary Harrell.
Valoarea aeronavei de luptă de generația a cincea F-35C, adaptată pentru aterizarea/decolarea de pe portavioane, se ridică la aproximativ 100 de milioane de dolari. USS Carl Vinson a fost primul dintre cele unsprezece portavioane nucleare americane care a primit avioane de luptă de acest tip.
În urma prăbușirii, Marina SUA a declanșat o eperațiune frenetică de recuperare a epavei în contextul temerilor că China ar putea încerca să recupereze aeronava de generația a cincea pentru a afla secretele acesteia. Până în acest moment nu se știe dacă Forțele Navale ale SUA au reușit să recupereze epava avionului.