VIDEO: Polonezii de la PZL Mielec prezintă unul dintre primele elicoptere Black Hawk pentru România, configurate pentru căutare -salvare
Producătorul polonez de aeronave PZL Mielec, parte a concernului american Lockheed Martin, a prezentat la expoziția internațională MSPO 22 din Kielce, Polonia, o variantă de căutare și salvare a elicopterului S-70M Black Hawk destinată Ministerului român de Interne.
Aparatul, vopsit în întregime în culoarea roșie, este destinat Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), care urmează să primească până la douăsprezece elicoptere fabricate în Polonia de PZL Mielec și livrate în parteneriat cu firmele românești Romaero și Deltamed.
Cabina elicopterelor Black Hawk S-70 pentru misiuni terestre și maritime va include o unitate medicală furnizată de firma românească Deltamed. La finalul anului trecut, compania poloneză PZL Mielec a primit o primă comandă pentru șase elicoptere Black Hawk S-70M, care urmează să fie livrate în cursul anului 2023.
România devine astfel cea de-a 11-a țară și al 18-lea client pentru elicopterele Black Hawk construite de PZL Mielec, cel mai mare exportator polonez de echipamente de apărare și aerospațiale.
Luna trecută, grupul EPML Flight & Spotting a postat rețelele de socializare și o înregistrare video cu un zbor de test efectuat cu unul dintre primele elicoptere Black Hawk pentru SMURD.
Cu ocazia celei de-a treizecea ediții a expoziției internaționale MSPO, pe lângă varianta de căutare și salvare, PZL Mielec a prezentat și o versiune Black Hawk de suport aerian, denumită Battlefield Support Helicopter, destinată Forțelor Armate Poloneze.
Această versiune poate fi înarmată, printre altele, cu rachete antitanc Hellfire, o gamă largă de rachete de 70 mm și o varietate de arme de foc, de la mitraliere calibru 7,62 mm până la tunuri calibru 20 mm.
De asemenea, elicopterele pot efectua cu succes o varietate de misiuni, inclusiv transport tactic aerian de trupe și provizii.
Forțele armate poloneze plănuiesc să achiziționeze un număr semnificativ de elicoptere multirol care ar urma să înlocuiască elicopterele de proveniență sovietică Mi-2 și Mi-8/17.
”Ne concentrăm pe promovarea elicopterului de suport aerian pe câmpul de luptă, care face parte și din achiziția realizată de Ministerul Apărării Naționale. Probabil că în curând va trebui să ne hotărâm asupra programului Kruk – un elicopter de atac tipic. Ceea ce propunem este un model de tranziție care să îndeplinească cerințele de suport pe teren de luptă, ar fi capabil să lupte cu ținte blindate – așa-numitul Battlehawk, sau Armed Black Hawk”, a declarat președintele companiei PZL Mielec, Janusz Zakręcki, citat de portalul wnp.pl.
Oficialul a adăugat că Black Hawk permite o reconfigurare rapidă dintr-un elicopter de transport într-unul de atac fiind nevoie de doar ”câteva ore de muncă”.
Zakręcki a subliniat că uzina PZL Mielesc este capabilă să producă 24 de elicoptere pe an, iar până acum nu a fost necesar să producă mai mult de 14; astfel că ar fi posibil să se producă aparate Black Hawk înarmate în paralel cu aeronavele comandate de România și Filipine.
Oficialul a mai anunțat că sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru inițierea producției de componente pentru F-16 în Polonia, care ar putea însemna aproximativ 200 de noi locuri de muncă în țara europeană. În prezent, 46 de angajați de la Mielec au fost trimiși în SUA la Lockheed Martin pentru a se specializa în asamblarea aerostructurilor pentru Fighting Falcon. Probabil, primele elemente de carenă fabricate în Polonia vor fi livrate în SUA începând de anul viitor.
Și România caută noi elicoptere militare
Nu doar Polonia vrea să-și modernizeze flota de elicoptere, ci și România a anunțat planuri în acest sens. În urmă cu peste șase ani, autoritățile române au indicat că analizează posibilitatea achiziției de elicoptere militare de transport și asalt, anunț care a stârnit interesul marilor producători de elicoptere, precum Bell (cu UH-1Y Venom și AH-1Z Viper), Airbus (cu H215M și H145M), Sikorsky (S-70 Black Hawk) și Leonardo.
Programul de înzestrare cu elicoptere a fost inclus și în Carta Albă a Apărării pentru perioada 2021-2024, figurând pe lista de programe de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale României, însă până acum nu s-a concretizat nimic în acest sens.
În prezent, armata română se bazează pe câteva zeci de elicoptere IAR 330 Puma și Socat. Acestea au fost produse înainte de 1989 la IAR Brașov, după o licență cumpărată din Franța.