• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • VIDEO. Noul avion rusesc de generația cincea, dezvăluit oficial în prezența lui Vladimir Putin

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Președintele rus Vladimir Putin a examinat noul avion tactic de generația a cincea dezvoltat de compania Suhoi. Prezentarea oficială a noii aeronave, concepută să rivalizeze cu F-35, a avut loc pe 20 iulie, la Salonul Internațional Aerospațial (MAKS-2021), informează agenția de știri TASS.

  Presa rusă speculează că noul avion, provizoriu desemnat „Checkmate” sau Su-75, ar urma să concureze cu aeronava american F-35 Lightining II pe nișa avioanelor de luptă ușoare de generația a cincea.

  Avionul tactic ușor, cu un singur motor, i-a fost prezentat liderului de la Kremlin de către Iuri Sliusar, șeful United Aircraft Corporation.

  Cu ocazia prezentării, Sliusar a subliniat că noul avion este o platformă multirol de nouă generație care va putea fi adaptată la solicitările fiecărui client. De asemenea, oficialul a indicat că noua aeronavă dispune de capacități de luptă avansate și are costuri de operare reduse.

  Noul avion de luptă ușor al Rusiei va deveni operațional în 2026-2027, a declarat marți șeful corporației de stat Rostec, Serghei Chemezov, citat de agenția de știri TASS.

  „Ca trăsătură distinctivă, aeronava noastră va fi capabilă să transporte o sarcină utilă maximă de peste 7 tone. Aceasta include diferite arme: rachete și bombe aeriene, și va fi montat și un tun de calibru mic”, a adăugat Chemezov.

  Noua aeronavă va fi capabilă să atingă o viteză de până la 1.900 km/h și va avea o rază de acțiune de aproximativ 3.000 km, afirmă Chemezov.

  În ceea ce privește prețul, șeful Rostec susține că noua aeronavă ușoară va costa 25-30 de milioane de dolari.

  „Acesta este un un avion de lupă ușor de generația a cincea. Versiuni similare există în lume și includ F-35, Gripen și Rafale. Cu toate acestea, ne-am stabilit sarcina de a livra un avion foarte ieftin și eficient. Prețul său va fi aproximativ 25-30 milioane dolari, în timp ce prețul rivalilor săi variază între 60 și 90 milioane dolari”, a explicat Chemezov.

  Este posibil să avem de-a face cu un produs realizat în special pentru export, modelat după modelul Su-57 Felon , dar care să fie mai ieftin de operat decât primul avion rusesc de generația a cincea, relatează site-ul de specialitate The Aviationist.

  Decizia Rusiei de a dezvolta un nou avion de generația a cincea, posibil special conceput pentru export, este relativ surprinzătoare în condițiile în care industria aviatică rusă a anunțat că un număr de cinci țări sunt interesate să cumpere Su-57, primul avion multirol din generația a cincea dezvoltat de Suhoi.

  Directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheiev, a confirmat la MAKS-2021 că rușii sunt în discuții cu cinci țări interesate de Su-57, fără să precizeze despre ce state este vorba.

  Acesta va fi primul avion de luptă cu un singur motor dezvoltat de industria aviatică de la Moscova după Războiul Rece. Companiile rusești Suhoi și Mikoyan-Gurevich (MiG) au realizat în ultimele trei decenii doar avioane de luptă bimotoare. Totodată, va fi cel de-al doilea avion de luptă dezvoltat de la zero de industria aviatică rusă în ultimii 30 de ani.

  Te-ar mai putea interesa

  MApN va da mai mulți bani pentru cazarea personalul român de la Comandamentul Suprem Aliat din Europa- SHAPE US Marine Corps a ales prototipul GDLS pentru programul Vehicule de Recunoaștere Avansată (ARV) Infracțiunile cibernetice sunt tot mai sofisticate, dar utilizatorii rămân vulnerabili și la trucurile vechi ale hackerilor – HP

  Ultimele știri

  Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la SEN, nu au fost afectate funcțiile de securitate nucleară Ministerul Energiei cere aprobare pentru închiderea definitivă a minei Paroșeni Concursul drone-antidrone al PatriotFest este sprijinit de MApN, MAI SRI, STS și SPP