ApărareȘtiri

VIDEO. Moscova a publicat o înregistrare despre care susține că arată cum HMS Defender este alungat din apele rusești

Distrugător britanic HMS Dragon(Royal Navy)

Ministerul Apărării de la Moscova a dat publicității o înregistrare despre care pretinde că ar arata cum distrugătorul britanic HMS Defender este alungat din apele teritoriale rusești din apropierea peninsulei Crimeea. Londra însă a dezmințit afirmațiile oficialilor ruși privind încălcarea apelor teritoriale rusești și focurile de avertisment.

Potrivit Moscovei, o navă de patrulare a Serviciului Federal de Securitate a tras focuri de avertisment, iar un avion de atac Suhoi Su-24 al Flotei Ruse a Mării Negre a lansat patru bombe de avertizare în calea distrugătorului britanic, cu scopul alungării vasul de război britanic, care ar fi pătruns trei kilometri în apele teritoriale rusești din zona capului Fiolent, în sud-vestul peninsulei Crimeea.

Înregistrarea publicată de Moscova, care arată aviația rusă monitorizând o navă britanică, nu este suficient clară pentru a demonstra veridicitatea afirmațiilor oficialilor ruși.

Autoritățile militare de la Londra au dezmințit prompt afirmațiile privind incidentul naval de miercuri, care ar fi avut loc în timpul călătoriei distrugătorului britanic de la Odessa, Ucraina, spre Georgia.

„Credem că rușii efectuau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră și au furnizat comunității maritime un avertisment prealabil cu privire la activitatea lor”, se afirmă într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Londra, citat de postul Sky News.

„Nu a fost tras niciun foc de avertisment spre HMS Defender. Nava Marinei Regale efectuează o trecere inocentă prin apele teritoriale ucrainene în conformitate cu dreptul internațional”, a precizat Ministerul Apărării de la Londra pe Twitter.

Distrugătorul britanic navighează în acest moment de la Odessa, Ucraina, spre Georgia.

Marea Britanie, la fel ca majoritatea țărilor din lume, nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și a apelor din jurul acesteia, considerând că regiunea a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.

Distrugătorul britanic HMS Defender, din clasa Type 45, și fregata olandeză HNLMS Evertsen, clasa De Zeven Provinciën, au sosit la mijlocul lunii în apele Mării Negre, fiind detașate din grupul naval al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, care acționează în Marea Mediterană.

Țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.

În replică la militarizarea de către Rusia a bazinului pontic după anexarea regiunii Crimeea, NATO și-a consolidat masiv prezența maritimă în Marea Neagră.