ApărareȘtiri

VIDEO. Misiune de noapte executată de avioanele italiene și germane dislocate la Mihail Kogălniceanu

Avioane de luptă Eurofighter (FOTO: Team_Luftwaffe/Twitter)

Avioane de luptă Eurofighter, din cadrul detașamentului mixt italiano-german dislocat la baza Mihail Kogălniceanu, au executat recent o misiune de noapte de patrulare a spațiului aerian aliat, au anunțat Forțele Aeriene Germane într-un mesaj postat pe Twitter pe data de 5 martie.

Spre deosebire de misiunile de reacție rapidă (QRA), avioanele Eurofighter înarmate care execută patrule aeriene zboară ​​deasupra unei zone țintă timp de câteva ore. Aceste misiuni de patrulare aeriană sunt misiuni pur defensive, nu sunt concepute pentru a detecta sau distruge ținte terestre. Există diferite forme ale acestor misiuni, în funcție de obiectiv. De exemplu, pot acoperi operațiunile de salvare sau pot proteja spațiul aerian, informează aviația germană.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment un detașament mixt de aeronave Eurofighter (opt ale Forțelor Aeriene Italiene și șase ale aviației germane), care executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) în România și zona pontică.

Aparatele Eurofighter din Italia și Germania operează în comun în România în baza unui acord de colaborare bilaterală.

Detașamentul italian, format inițial din patru avioane, a sosit în România la mijlocul lunii decembrie, pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, înlocuind aviatorii canadieni. În contextul invaziei ruse în Ucraina, Italia a dislocat încă patru aeronave de luptă Eurofighter Typhoon la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

De asemenea, la baza aeriană Borcea sunt dislocate avioane de luptă americane de tip F-16 și două avioane de generația a cincea F-35 Lightning II.

Totodată, avioane de luptă F-35 și Typhoon FGR4 ale aviației britanice patrulează în spațiul aerian NATO deasupra Poloniei și României, au anunțat Forțele Aeriene Regale Britanice.