ApărareIntelligenceȘtiri

VIDEO. Mircea Geoană: Competiția pentru supremație la nivel global/Oportunități pentru Europa de Est

Mircea Geoană (NATO)

Lumea se confruntă în acest moment cu o “hiper-accelerare a istoriei” care se manifestă printr-o competiție fantastică pentru supremație – economică, tehnologică politică – între Occident și actori statali și nestatali ostili, însă această situație oferă și oportunități pentru Europa de Est, o regiune cu un rol crucial în cadrul arhitecturii de securitate transatlantice, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

“Istoria se comprimă și, ca întotdeauna în momentele decisive ale istoriei umane, există provocări și oportunități, riscuri și necunoscute uriașe”, a declarat Mircea Geoană la dezbaterea online intitulată „Europa emergentă și Statele Unite: către 2030”, organizată de Emerging Europe.

În acest sens, Mircea Geoană a evidențiat trei fenomene majore care afectează NATO, Europa de Est și la modul general, cursul istoriei.

“În primul rând, niciodată, dar niciodată, nu ar trebui să uităm ce ne-a adus cu adevărat în acest loc, ca Occident politic, ca societăți libere și democratice, ca oameni care iubesc cu adevărat democrația și libertatea. Și nu cred că trebuie să vorbesc prea mult despre acest subiect, al libertății și democrației, pentru oamenii din regiunea din care sunt originar. Am am suferit din cauza lipsei democrației, lipsei libertății, absenței demnității umane. De aceea, cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem în aceste vremuri dificile este să ne întoarcem la rădăcini, la valori, la temeliile pe care le-am clădit de-a lungul timpului”, a argumentat oficialul NATO.

Mircea Geoană a subliniat că, deși NATO are multe puncte forte, totuși, actuala pandemie de coronavirus a dezvăluit și unele puncte structurale slabe ale alianței transatlantice.

“Această alianță a noastră, un miliard de oameni, 50 la sută din PIB-ul mondial, 28 dintre primele 30 de universități din lume, cel mai mare număr de laureați ai premiului Nobel, precum și cel mai mare număr de brevete și inovații din lume. Suntem o forță formidabilă și trebuie să ne unim și să ne bazăm pe punctele noastre forte și să observăm și slăbiciunile noastre, deoarece această pandemie a dezvăluit și unele puncte structurale slabe“, a explicat Mircea Geoană, care a adăugat că “țările și cetățenii Europei Centrale și de Est, din Europa emergentă, vor putea contribui la această conversație foarte importantă”.

Fostul ministru de Externe a vorbit apoi despre provocările majore cu care se confruntă lumea occidentală și despre necesitatea cooperării între țările libere și democratice, care sunt “două fețe ale aceleiași monede”.

“În al doilea rând, pentru prima dată în jumătate de mileniu, Occidentul, Europa sau acum Statele Unite, ori Occidentul politic, așa cum îl numim, este provocat de rivali și de națiuni care sunt în competiție pentru supremație: supremație economică, supremație tehnologică și, de ce nu, supremația politică. Și aceasta este o luptă pe care nu suntem obișnuiți să o purtăm. De asemenea, sunt de părere că această competiție trebuie să aducă și cooperare și colaborare. Nu putem conduce lumea fără reguli globale și fără instituții multilaterale”, a afirmat Geoană.

Oficialul NATO a avertizat că Statele Unite singure sau Europa de una singură “nu ar putea rezista în această competiție fantastică cu China, cu o Rusie revigorată, cu organizațiile teroriste, cu actori nestatali care nu ne doresc binele”.

“America de Nord și Europa, suntem două fețe ale aceleiași monede. NATO și UE, suntem două fețe ale aceleiași monede. Și chiar dacă uneori nu suntem de acord – uneori este destul de vizibil – nu înseamnă că nu facem parte din aceeași familie, aceeași familie de națiuni care iubesc democrația, iubesc libertatea și iubesc demnitatea umană”, a subliniat Mircea Geoană.

“Și acest lucru mă aduce la întrebarea fundamentală a perioadei următoare: ce fel de aranjament societal este cel mai bine înarmat, pregătit, pentru a conduce într-un moment atât de turbulent în lume? Se apropie sfârșitul erei Occidentului politic, este un declin relativ? Sau mai avem încă prospețime, energie și vitalitate în noi înșine?”, a întrebat retoric Mircea Geoană.

“Aș argumenta cu fermitate și cred că este un lucru în care mulți dintre noi credem cu tărie: nu există nicio șansă ca o societate închisă să poată fi mai eficientă decât o societate deschisă; ca un sistem autocratic să poată fi mai eficient, pe termen lung, decât un sistem democratic deschis; ca țările, națiunile și persoanele care se bucură de libertate să nu fie mai productive și mai inovatoare decât popoarele care trăiesc în societăți închise și în locuri în care o formă de Fratele cel Mare (n.red. personajul Big Brother din romanul politic 1984 al lui George Orwell) urmărește fiecare mișcare pe care o faci”, a subliniat oficialul NATO.

De asemenea, Geoană a vorbit și despre “rolul critic pe care Europa Centrală de Est și Europa de Sud-Est îl joacă în arhitectura generală a comunității transatlantice” și despre problemele și oportunitățile pentru această regiune.

“Cred că există oportunități pentru regiunea noastră, deoarece concluzia numărul unu a acestei pandemii este că lanțurile de aprovizionare – care sunt în prezent supraîncărcate și uneori nesigure – vor trebui să fie scurtate. Aceasta este o oportunitate pentru mutarea, pentru relocarea pe solul european, în țările noastre, a unor activități, locuri de muncă și investiții și tehnologii care sunt acum împrăștiate în întreaga lume”, a explicat Geoană.

“De asemenea, avem o problemă majoră în regiunea noastră cu demografia și scăderea populației, migrația tinerilor noștri“.

Potrivit oficialului NATO, situația actuală ar putea fi, de asemenea, o oportunitate de inversare a trendului de migrație a creierelor.

“Este foarte frumos să ai mulți români și o mulțime de oameni din toată Europa, din țările baltice, din Polonia, din toate părțile, care lucrează în Silicon Valley. Dar cred că trebuie să creștem talente și aici și să ne asigurăm că unicornii și inovația provin și din partea noastră de Europă”.

Mircea Geoană a explicat și faptul că, în ceea ce privește competitivitatea regiunii est-europene, acesta este un moment deosebit de important, deoarece permite țărilor din această zonă să recupereze decalajul față de Europa Occidentală dezvoltată, proces început când aceste state au aderat mai întâi la NATO și apoi la Uniunea Europeană.

Cred că există multe oportunități pentru această parte a Europei. Și nu pot spune cât de mult faptul că, astăzi, multe dintre națiunile noastre fac parte din NATO și, de asemenea, parte din UE, a schimbat destinul bucății noastre de Europa. Am fost mereu pe margine. Am fost întotdeauna o invitație la competiție între marile puteri de-a lungul istoriei. Acum facem parte din Occidentul politic unit. Și acesta este un lucru pe care cred că ar trebui să îl prețuim, pe care bază căruia să clădim și să ne asigurăm că în decursul următoarelor decenii, comunitatea noastră de valori și interese comune va rămâne puternică”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.