ApărareȘtiri

VIDEO. Iron Dome, alternativa israeliană la Patriot pentru contracararea rachetelor cu rază scurtă de acțiune

Sursa: Noam Revkin Fenton/Flash90

Cel mai recent conflict între Israel și militanții palestinieni a demonstrat eficiența sistemului Iron Dome pentru protejarea zonelor populate vizate de bombardamente de artilerie și atacuri cu rachete și drone.

Spre deosebire de succesul înregistrat de Iron Dome în privința contracarării acestor amenințări, sistemul american de apărare aeriană Patriot nu a reușit să contracareze un atac cu drone și rachete care a vizat instalații petroliere saudite, pe 14 septembrie 2019, relatează Army Times.

Pentru a remedia vulnerabilitatea sistemului Patriot în fața amenințărilor cu rază scurtă de acțiune, israelienii de la Rafael, în parteneriat cu americanii de la Raytheon au dezvoltat SkyCeptor, informează Breaking Defense.

Companiile susțin că SkyCeptor este optimizat „pentru a neutraliza rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune și alte amenințări aeriene avansate”.

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijin financiar și tehnic din partea Statelor Unite.

Operațional încă din 2011, sistemul este conceput să neutralizeze proiectile de artilerie, drone, unele aeronave și rachete cu rază scurtă de acțiune, precum cele lansate de militanții palestinieni din Fâșia Gaza.

Iron Dome are la bază un radar de detecție și urmărire, care trimite informații către un sistem de control și analiză, acesta având rolul de a determina dacă o rachetă sau un proiectil reprezintă o amenințare. Un interceptor este lansat numai în cazul în care traiectoria proiectilului arată că se îndreaptă spre o zonă populată sau un punct strategic (baze militare, centrale electrice, rafinării etc).

Compania Rafael Advanced Defense Systems susține că sistemul are o rată de succes de peste 90%, fiind efectuate până în acest moment peste 2.000 de interceptări.

Spre deosebire de sistemul american de apărare aeriană Patriot, care are rolul de a intercepta aeronave, rachete de croazieră, dar și rachete balistice cu bătaie mare, Iron Dome este proiectat să contracareze atacurile cu proiectile și rachete cu rază scurtă de acțiune și face acest lucru la costuri mult mai mici decât Patriot. Un interceptor folosit de sistemul Iron Dome costă până la 80.000 de dolari, în timp ce un interceptor PAC-3 utilizat de Patriot costă 3 milioane de dolari.

De altfel, chiar  think-tank-ului american RAND Corporation, remarca că ar fi prohibitiv de scump ca armata SUA să utilizeze Patriot împotriva tirurilor de artilerie reactivă.

În prezent, există 10 sisteme mobile Iron Dome în Israel. Potrivit companiei Rafael Advanced Defense Systems, o singură baterie (cu 3-4 sisteme de lansare) poate proteja un oraș de dimensiuni medii și poate intercepta rachete lansate de la maximum 70 de kilometri distanță.

Pe lângă Iron Dome, apărarea antiaeriană stratificată  a Israelului  se mai bazează pe alte două sisteme: David’s Sling (sistem antibalistic cu rază medie de acțiune, care va înlocui sistemele similare Hawk și Patriot) și Arrow (un sistem proiectat să neutralizeze rachetele balistice cu rază lungă de acțiune).

De la începutul săptămânii, sute de rachete au fost lansate de diferite grupări militante din Fâșia Gaza spre Israel, provocând și câteva victime în rândul populației civile, însă majoritatea proiectilelor au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

Spre deosebire de Iron Dome, sistemul american de apărare aeriană Patriot s-a dovedit inutil în cazul atacului cu drone și rachete, care a vizat instalațiile petroliere saudite de la Kurais și Abqaiq, pe 14 septembrie 2019, a provocat întreruperea a 5% din producția globală de ţiţei și a cauzat cea mai mare majorare de o zi a preţului petrolului din ultimele aproape trei decenii. Atacul a fost revendicat de insurgenții houthi, însă Arabia Saudită, SUA și alte state occidentale au atribuit atacul Iranului, relatează postul NBC News.

În teorie, ambele instalații petroliere se aflau sub umbrela bateriilor de rachete sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune Patriot PAC-2 achiziționate de Arabia Saudite din SUA. Cu toate acestea, nici măcar un interceptor Patriot nu a fost lansat pentru a neutraliza dronele și rachetele de croazieră.

În timpul atacului din 14 septembrie asupra instalațiilor petroliere saudite, dronele și rachetele de croazieră utilizate de atacatori și-au atins țintele reușind să evite radarele de avertizare timpurie și bateriile Patriot din zonă.

Pentagonul a explicat eșecul echipamentului american, afirmând că saudiții s-au bazat prea mult pe un singur strat din ceea ce ar trebui să fie o rețea de apărare antiaeriană stratificată, relatează Army Times.

Deoarece dronele și rachetele de croazieră zboară cu viteze reduse și la altitudini mici sunt mai dificil de detectat de către sistemele Patriot, astfel cu timp adecvat pentru a intercepta.

Experiența ultimilor ani, în Siria și Irak, a demonstrat o vulnerabilitate a forțelor SUA în privința contracarării atacurilor cu drone și rachete de croazieră, în condițiile în care sistemele antiaeriene americane, precum Patriot sau THAAD, sunt concepute să lupte împotriva amenințărilor cu rază medie și lungă de acțiune (în special rachete balistice).

În aceste condiții, armata SUA, care a cumpărat deja două baterii ca o măsură provizorie pentru protecția amenințărilor aeriene pe rază scurtă până când va fi gata sistemul american Indirect Fires Protection Capability (IFPC). Oficialii americani chiar studiază posibilitatea încorporării unor părți din Iron Dome în sistemul (IFPC).