VIDEO/FOTO. Airbus propune Armatei Române elicopterul multirol H145M la un preț de trei ori mai mic decât cel al unui elicopter de atac specializat
Elicopterul H145M, un aparat de zbor versatil ce poate executa o varietate de misiuni – de la atac la sol și luptă aer-aer, la transport tactic pentru forțele speciale, recunoaștere armată și evacuare medicală – a fost prezentat în cadrul unui eveniment la Baza aeriană 90 de la Otopeni. Propus Armatei Române pentru misiuni de atac, H145M are un preț de trei ori mai mic decât cel al unui elicopter de atac specializat, afirmă reprezentanții grupului Airbus, constructorul aeronavei.
În luna martie, Airbus Helicopters și IAR Brașov au semnat un acord de Cooperare Industrială în vederea personalizării elicopterului ușor H145M pentru misiuni de atac pentru Forțele Armate ale României. Fuzelajul elicopterului urmează să fie fabricat în Germania, iar în țara noastră urmează să fie personalizat prin instalarea echipamentelor militare solicitate de partea română.
Potrivit producătorului, Airbus H145M este un aparat de zbor extrem de versatil și poate fi transformat în doar o oră dintr-un elicopter de atac într-o aeronavă pentru evacuare medicală, transport tactic aerian sau chiar comandă și control.
Georges Durdilly, directorul general Airbus Helicopters România, a afirmat cu ocazia prezentării că „acest elicopter multirol poate fi descris în multe feluri – fiabil, versatil, eficient din punct de vedere al costurilor, performant, rezistent, compatibil NATO, dar mai ales sigur. H145M este un produs complet pentru orice Armată, este ca un cuțit de armată elvețian”.
Cu o greutate maximă la decolare de 3,7 tone, elicopterul poate executa întregul spectru al misiunilor militare, de la multi-rol utilitar la multi-rol de atac, cu arme balistice și ghidate: recunoaștere armată, ISTAR (Informații, Supraveghere, Reperare țintă, Recunoaștere), comandă și control, sprijin pentru trageri pentru luptele terestre, atac, luptă antitanc, escortă, transport tactic, MEDEVAC și CASEVAC, se arată în documentele furnizate de producător.
Protecția sa balistică suplimentară, suita de război electronic, semnăturile IR și sonore externe optimizate și redundanță în cazul sistemelor, oferă elicopterului un grad mare de supraviețuire. De asemenea, unul dintre cele mai silențioase elicoptere din clasa sa, datorită tehnologiei avansate, de exemplu, rotorul Fenestron tipic Airbus Helicopters.
H145M poate fi dotat cu o gamă largă de sisteme de misiune și armament, inclusiv un tun montat pe ușă și capacitate de armare externă, sisteme C4I precum și avionică militară pentru comunicații, navigație și managementul zborului, dar și rachete antitanc aer-sol Spike, rachete aer-aer Mistral.
H145M este pregătit pentru „câmpul de luptă digitalizat”, cu legătură de date în timp real (link 16) și sincronizare sisteme man-unmanned (MUM-T), fiind compatibil cu cerințele NATO.
Totodată, echipajul elicopterului H145M poate manevra și drone. În anul 2018, Airbus Helicopters și austriecii de la Schiebel au demonstrat cu succes desfășurarea unei actiuni integrate cu aeronave cu echipaj și fără echipaj (Manned-UnManned Teaming, MUM-T) folosind platforma H145 în coroborare cu elicopterul miniatural fără pilot Camcopter S-100, devenind astfel primele companii europene care au obținut LOI5, cel mai înalt nivel de interoperabilitate, pentru aceste tehnologii. Desfășurarea integrată a aeronavelor cu echipaj și fără echipaj amplifică semnificativ capacitățile ambelor sisteme.
Cu o rată de disponibilitate de peste 95% și o amprentă logistică optimizată, Airbus H145M este utilizat de cinci țări, printre care Ungaria, Germania și Serbia. De asemenea, Armata SUA a comandat peste 400 de elicoptere utilitare ușoare Lakota UH-72, numele dat de Armata SUA elicopterului EC145, o versiune anterioară a H145.
H145M completează, împreună cu H215M, oferta Airbus Helicopters, în parteneriat cu IAR, pentru Forțele Armate Române. Grupul european și-a exprimat dorința să producă la Ghimbav, împreună cu partenerul român, IAR, varianta militarizată a acestui tip de elicopter (H215M), atât pentru Forțele Armate Române, cât și pentru clienți internaționali.
Airbus este prezent la Ghimbav prin intermediul Airbus Helicopters Romania, un joint-venture Airbus Helicopters (51%) – IAR (49%) care oferă servicii de mentenanță, reparații și modernizare a elicopterelor pentru clienți la nivel global. În 2016 a fost înființată o nouă companie, Airbus Helicopters Industries, pentru asamblarea elicopterului mediu-greu IAR-H215M.
România a anunțat în urmă cu patru ani că dorește să achiziționeze elicoptere militare de transport și asalt și este curtată de Bell (UH-1Y Venom și AH-1Z Viper), Airbus (cu H215M și H145M), Sikorsky (S-70 Black Hawk) și Leonardo (AW149 și AW139M).
În prezent, armata română se bazează pe câteva zeci de elicoptere IAR 330 Puma și Socat. Acestea au fost produse în perioada comunistă la IAR Brașov, după o licență achiziționată din Franța.