VIDEO. Esper sugerează că Regimentul 2 Cavalerie al SUA ar putea fi mutat mai aproape de Rusia, poate chiar în România
Pentagonul poartă discuții cu o serie de țări din Europa de Est, inclusiv România și Bulgaria, cu privire la dislocare a mii de militari americani mai aproape de Rusia, a declarat secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, într-un discurs pregătit pentru eveniment al think thank-ului Atlantic Council.
În iulie, Esper a anunțat că Regimentul 2 Cavalerie va fi transferat de la baza sa actuală, aflată în Bavaria, înapoi în Statele Unite, măsură luată în urma deciziei președintelui Donald Trump de a retrage aproape 12.000 de militari americani din Germania. Șefului Pentagonului a explicat în acel moment că o parte din aceste trupe urmează să revină în SUA, iar o parte vor fi dislocați prin rotație în diverse țări europene.
“De fapt, de la … semnarea acordului de cooperare în domeniul apărării cu Polonia, întâlnirile mele recente cu miniștrii apărării din România și Bulgaria și corespondența primită de la statele baltice, există acum o oportunitate reală de a păstra Regimentul 2 Cavalerie în unele dintre aceste țări în mod durabil”, a afirmat Esper în discursul său difuzat pe 20 octombrie.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a precizat că Esper se referă la o prezență pur rotativă, potrivit Military Times.
“… cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite pe măsură ce alte unități Stryker încep procesul de rotație continuă mai la est, în regiunea Mării Negre, oferindu-ne o prezență mai durabilă pentru a spori descurajarea și pentru a asigura aliații de-a lungul flancului sud-estic al NATO”, a spus Esper.
Cuprinzând aproximativ 4.500 de militari, Regimentul 2 de Cavalerie este cea mai mare unitate militară americană staționată în Germania și va fi direct afectată de controversatul plan de reducere a numărului de trupe americane în Germania.
Regimentul 2 de Cavalerie este prima și singura unitate din armată SUA care a obținut vehicule blindate Stryker cu armament antitanc îmbunătățit.
Jumătate dintre vehiculele Stryker ale unității au un tun de 30 mm, iar cealaltă jumătate au un sistem anti-tanc Javelin, a declarat lt. colonelul Andrew Gallo, comandant al escadronului 3 din Regimentul 2 Cavalerie, citat de Stars and Stripes.
Dislocarea acestor trupe mai aproape de Rusia face parte dintr-o strategie mai largă de apropiere de frontiera estică a NATO.
În ultimele luni, Marea Neagră a cunoscut o intensificare fără precedent a activităților militare ale forțele aeronavele ale Rusiei, dar și ale țărilor NATO, în special SUA, fiind înregistrate numeroase exerciții și zboruri de recunoaștere, dar și interacțiuni tensionate între cele două părți.
SUA au realizat investiții semnificative în România pentru a asigura condițiile necesare unei prezențe extinse a forțelor americane în țara noastră, în special în bazele aeriene Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, ultima considerată un potențial hub al Forțelor Aeriene SUA în regiunea pontică.
„În ceea ce privește Rusia, vom deplasa efectiv forțele mai spre est, urmând cei mai noi membri ai alianței. Preconizăm mai multe forțe prin rotație în regiunea Mării Negre, în mod particular în România”, a declarat Esper în cadrul unui interviu online la Forumul Aspen de Securitate, pe data de 4 august.