ApărareȘtiri

VIDEO. Elbit Systems va înființa o școală de aviație pentru Forțele Aeriene ale Greciei

Avion de antrenament Aermacchi M-346 Lavi (Israeli Air Force)

Grecia a aprobat un acord de colaborare în domeniul apărării cu Israelul, care prevede crearea unei școli de aviație pentru Forțele Aeriene Elene de către firma Elbit Systems, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Acordul de tip guvern la guvern prevede și faptul că firma Elbit se va ocupa de modernizarea și întreținerea celor 45 de avioane de antrenament T-6A ale Forțelor Aeriene Elene, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Ierusalim, potrivit The Times of Israel.

Decizia Greciei de a înființa o școală de aviație vine în urma unui proces competitiv internațional pentru acest proiect. Firma israeliană Elbit a fost selectate să înființeze Centrul Internațional de Instrucție al Forțelor Aeriene Elene, proiect cu o valoare estimată la 1,68 miliarde de dolari (aproximativ 1,375 miliarde de euro).

Modelat după academia Forțelor Aeriene israeliene, centrul din Grecia va fi echipată cu zece aeronave de antrenament M-346, cunoscute în Israel sub numele de Lavi, produse de compania italiană Leonardo. Aceste aeronave sunt, de asemenea, utilizate și la academia aeriană israeliană. Elbit va oferi, de asemenea, instruire, simulatoare și sprijin logistic.

„Acest acord reflectă relațiile excelente pe care le avem cu Grecia și care continuă să se dezvolte. Acesta este un parteneriat pe termen lung care va servi interesele Israelului și Greciei, va crea sute de locuri de muncă în ambele țări și va promova stabilitatea în Marea Mediterană”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, într-un comunicat de presă.

Anul trecut, în luna noiembrie, ministrul Gantz a ajuns la un acord cu omologii săi ciprioți și greci pe tema consolidării cooperării în plan militar, în contextul tensiunilor din bazinul estic al Mediteranei. Cele trei țări sunt partenere ale unui proiect ce prevede transportarea gazului natural de pe platforma continentală a Israelului către Europa, ocolind Turcia.

La rândul său, regimul de la Ankara revendică zone întinse din estul Mediteranei unde se crede că se găsesc hidrocarburi, inclusiv zone pe care Grecia și Cipru le revendică.

În acest context, Atena a căutat să încheie noi parteneriate în plan militar și a demarat un proces amplu de înarmare, vizând achiziția de noi avioane de luptă, fregate etc.