ApărareIT&CȘtiri

VIDEO. Dezvoltarea avionului european de generația a șasea va costa de cinci până la opt ori mai mult decât Dassault Rafale

Dezvoltarea Sistemului de luptă aeriană a viitorului (SCAF), proiect al cărui element central este un avion de noua generație, ce ar urma să înlocuiască actualele aeronave Eurofighter Typhoon și Dassault Rafale, ar putea costa până la 80 de miliarde de dolari, potrivit unui raport prezentat recent în Senatul Franței, relatează postul BFM TV.

Proiectul SCAF – dezvoltat de Franța, Germania și Spania – prevede dezvoltarea unui avion de luptă invizibil pe radar care va acționa în sinergie cu drone echipate cu inteligență artificială.

Sateliți, aeronave de avertizare timpurie și supraveghere aeriană, sisteme militare terestre și navale, drone și alte avioane de luptă vor furniza date aeronavei de generația a șasea, astfel că pilotul va avea la dispoziție o imagine cuprinzătoare a câmpului de luptă.

Potrivit unui raport prezentat în Comisia pentru Afaceri externe, Apărare și Forțe Armate din cadrul Senatului de la Paris, bugetul necesar pentru dezvoltarea SCAF este estimat la 50-80 de miliarde de euro. Senatorul francez Ronan Le Gleut, unul din autorii raportului, a explicat că această sumă este de „de cinci până la opt ori” mai mare decât cea necesară pentru dezvoltarea avionului multirol Rafale.

În raportul lor, senatorii insistă asupra necesității ca dispozitivele care formează SCAF să fie dotate cu inteligență artificială capabilă să detecteze și să răspundă tuturor amenințărilor terestre, maritime sau aeriene.

Un demonstrator tehnologic al proiectului este planificat să fie prezentat în 2026.

SCAF ar urma să fie operațional din 2040 și va concura cu programul Tempest, dezvoltat de britanici.

Având în vedere suma, senatorii francezi au subliniat că parteneriatul cu Germania este esențial și au recomandat oficialilor să încerce să găsească și alți parteneri.

La proiectul SCAF participă o serie de companii emblematice ale industriei de apărare din Europa, cum ar fi Airbus, Dassault Aviation , MBDA, Safran , Thales sau MTU Aero Engines.

În urmă cu un an, la Salonul International de Aviatie de la Paris, Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, a vorbit despre posibilitatea dezvoltării programului în cadrul Organizației de cooperare comună în materie de armament (OCCAR), o instituție interguvernamentală europeană care vizează facilitarea cooperării în privința programelor majore de armament și care cuprinde Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Belgia și Spania, plus o serie de state partenere în cadrul unor proiecte.

„Acest lucru va avea cu atât mai mult sens pe măsură ce numărul țărilor va crește”, a declarat Florence Parly la acea vreme, adăugând că „alte state și-au exprimat interesul” pentru program.

Spre comparație, doar dezvoltarea F-35 Joint Strike Fighter, cel mai scump program militar din istoria Statelor Unite, a costat 55,5 de miliarde de dolari, de aproape două ori mai mult decât se estima inițial, potrivit unui raport din 2019 al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) din Statele Unite.

Iar programul F-35 se confruntă în continuare cu provocări majore, fie ele tehnice, bugetare sau strategice, aceste probleme fiind o demonstrație a complexității proiectelor aviatice de generația a cincea.

Aparate de generația a cincea dezvoltate de alte țări se confruntă cu probleme similare: un prototip al avionului rusesc Suhoi Su-57 a luat foc după aterizare în 2014, iar primul Su-57 din producția de serie s-a prăbușit în decembrie 2019.