ApărareȘtiri

VIDEO 4K/VR. Cum mitingurile aeriene au fost anulate, piloții de F-22 încântă publicul pe internet cu demonstrații de super-manevrabilitate

Echipa de acrobații aeriene F-22 Raptor Demo Team a Forțelor Aeriene ale SUA a dat publicității un videoclip în format 4K ce prezintă manevre senzaționale cu cel mai performant avion de vânătoare din dotarea aviației americane.

Deși majoritatea mitingurilor aviatice din acest an au fost anulate ca urmare a pandemiei, echipa F-22 Raptor Demo a continuat să încânte publicul cu manevre spectaculoase, via internet.

Totodată, echipa a participat și la câteva mitinguri aeriene care s-au desfășurat în format „drive in” – specatorii stând în propriile mașini, cum ar fi New York International “Drive In” Air Show la finalul lunii iulie, sau 2020 Wings Over Houston Air Show și Bell Fort Worth Alliance Air Show, luna trecută, informează publicația online The Aviationist.

Echipa are sediul la baza Langley-Eustis, Virginia, și este comandată de maiorul Joshua “Cabo” Gunderson, care a preluat rolul de lider al echipei de demonstrații de la maiorul Paul “Loco” Lopez .

Comandamentului de Luptă Aeriană al USAF a aprobat înființarea echipei de acrobații aeriene F-22 Raptor Demo în decembrie 2016, înlocuind echipa de demonstrații F-15 Eagle, fondată în 1979

Denumit „INSANE F-22 Raptor Hype Video”, videoclipul, publicat pe 11 noiembrie, prezintă aeronava executând manevre spectaculoase, scenele fiind filmate atât din interiorul cockpitului, cât și dintr-un elicopter.

Videoclipul a fost realizat la baza aeriană Elmendorf–Richardson (JBER) din Alaska în cadrul evenimentului JBER Salutes în martie 2020.

În plus, echipa a publicat și un videoclip panoramic optimizat pentru realitate virtuală din cockpitul unui F-22.

Conceput pentru superioritatea aeriană, F-22 este printre cele mai rapide aeronave de luptă din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. Poate detecta și ataca prin surprindere aeronave inamice de la mare distanță, când inamicul nici nu este nici măcar capabil să detecteze avionul american.

Totuși, F-22 are o mare problemă: avionul nu mai este în producție de aproape un deceniu, iar reluarea producției este considerată ca fiind o opțiune extrem de scumpă.

În acest moment, Statele Unite au la dispoziție doar aproximativ 180 de avioane F-22, conform informațiilor furnizate de Forțele Aeriene.

Costul per aeronavă se ridică la aproximativ 143 milioane de dolari, iar producția de avioane F-22 a încetat în 2012, după ce Pentagonul a decis să se concentreze pe dezvoltarea programului F-35 Joint Strike Fighter.

Spre deosebire de F-35, exportat în mai multe țări aliate ale SUA, Congresul a refuzat să permită exportul de aparate F-22, considerând în acel moment că Rusia și China ar fi putut încerca să fure tehnologia avansată folosită de americani.

Având în vedere numărul limitat de aparate F-22, pierderea unei aeronave are un impact semnificativ pentru aviația SUA, mai ales că repornirea producției este exclusă întrucât ar fi prea costisitoare.

Lockheed Martin a construit un număr total de 195 de aparate F-22, costul cumulat fiind de 67 de miliarde de dolari, sumă care nu include însă costurile cu îmbunătățirile aduse după producția aparatelor.

Mai mult, ca urmare a limitării premature a programului de dezvoltare a aparatului F-22 Raptor, software-ul de bază al acestor aeronave a rămas unul vechi de peste trei decenii.

“Cel puțin sunt protejate de atacurile cibernetice, deoarece nimeni din China nu știe să programeze software-ul IBM din anul 1983 care rulează la bordul lor”, a afirmat John Lehman, fost secretar al Marinei SUA, în cadrul unei audieri în Senatul SUA, după ce Pentagonul a decis să achiziționeze mult mai puține avioane Raptor decât era planificat inițial.

Software-ul care oferă funcționalitate deplină sistemelor electronice ale avionului F-22 este compus din aproximativ 1,7 milioane de linii de cod. 90% din software este scris în limbajul de programare Ada, relatează GlobalSecurity.org și Digital Avionics Handbook Third Edition.

Excepții de la cerințele Ada sunt permise doar pentru necesități speciale de procesare sau mentenanță.

Ada este un limbaj non-comercial dezvoltat la cererea Pentagonului pentru proiectele software ale Departamentului Apărării a SUA, care a fost lansat inițial în 1980 și finalizat în 1983. Limbajul Ada a fost revizuit în 1995.

Ulterior, Departamentul Apărării a renunțat în cea mai mare parte la limbajul de programare Ada și a adoptat limbaje comerciale, cum ar fi C sau C++. Făcând acest lucru, SUA au adoptat o structură care era vulnerabilă la atacuri cibernetice la fel ca sistemele de operare comerciale, afirmă analistul Paul Rosenzweig în “Cyber Warfare: How Conflicts in Cyberspace Are Challenging America and Changing the World”.

Începând din 2019, Pentagonul a alocat fonduri substanțiale pentru modernizarea avioanelor F-22, inclusiv a software-ului, relatează Aviation Today.