• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Victor Grigorescu: Nevoia de reactoarele 3 și 4, o realitate strategică / Pentru hidrogen verde ne trebuie tehnologie matură și un consorțiu

  Indira Crasnea Indira Crasnea -

  Statul a procedat ca un acționar când a decis încetarea negocierilor cu compania chineză CGN pentru reactoarele 3 și 4 de la CNE Cernavodă, însă marele motiv de îngrijorare este că, ”pentru moment, nu avem ce pune în loc”, a spus, la Umbrela Strategică Focus, fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu.

   ”Realitatea strategică este că avem nevoie de reactoarele 3 și 4”, pentru că sunt un pilon de securitate energetică, a precizat Grigorescu .

   Dar, în cercurile europene, sectorul nuclear este privit cu foarte multă reticență, a mai spus Grigorescu, adăugând: ”Avem o problemă inclusiv cu aliații noștri tradiționali din sectorul nuclear. Pentru că avem divergențe cu ei pe finanțarea gazului natural. Sunt unii care cred azi că nici gazul natural nu ar mai trebui finanțat din fonduri europene , pentru că încă poluează suficient de mult. E greu de negat rolul gazului în tranziție și ar fi tragic să nu putem promova la Bruxelles și gazul natural, și nuclearul. Să ne alăturăm unui număr de state membre care să continue să apere un deziderat din Tratatul UE, anume că mixul energetic este o prerogativă națională”.

   În ceea ce privește probabilitatea ca România să devină producător și furnizor de hidrogen verde, fostul ministru al Energiei s-a arătat rezervat, spunând că aceasta depinde de deținere unei tehnologii mature și de implicarea într-un consorțiu internațional, subliniind nevoia de transparență și necesitatea unei dezbateri publice cu ”toți cei care susțin un punct de vedere cu privire la noile tehnologii” din România și străinătate.

  Și aș mai vrea un lucru. La sfărșit, dacă Comisia Europeanî alege să sprijine o tehnologie nouă, alocând fonduri europene – adică din banii dvs și ai mei – aș vrea ca rezultatul ăsta să fie împărțit către toți . Cu alte cuvinte, ca pentru noile tehnologii să existe un acces poate nu egal , că nu contribuim toși egal, dar echitabil Și să nu ne trezim în postura în care unii o să aibă brevete de invenții și noi o să plătim drepturi de utilizare încă zeci de ani, până expiră patentele respective. Într-o Uniune în care ne finanțăm modernizarea din banii tuturor, cred că ar trebui să avem și acces la rezultatele acestor finanțări  de o manieră echitabilă”, a mai declarat fostul ministru al Energiei.

  În altă ordine de idei, el a apreciat că  liberalizarea pieței gazelor naturale de la 1 iulie va permite planificarea investițiilor , ceea ce înseamnă că vom ști ”dacă veniturile ce vin din piață ne pot acoperi planurile și ambițiile de dezvoltare a sectorului energetic”.

  Grigorescu crede  că nu se va produce o migrație a clienților, având în vedere că sectorul de furnizare este dominat de ”doi actori importanți, două companii străine, care sunt actori mai sofisticați decât cei care erau în piața de electricitate” și că va fi mai dificil pentru noii veniți să spargă această ”castă”.

  El a spus că ”cel mai mare beneficiar al liberalizării pieței pe termen mediu și lung este consumatorul”, dar că riscul major îl reprezintă consumatorii vulnerabili.

   În materie de investiții oportune pentru viitor , acestea ar trebui orientate spre digitalizare, automatizare, autonomie, pe tranziția centralelor pe cărbune către gaz, termoficarea marilor orașe, sectorul energiilor regenerabile, către concretizarea proiectelor ”importante în zona companiilor de stat care au aspirații mai mari în sectorul energetic decât ce le-a trasat cineva de pe la înființare sau în ultimii 10-15 ani”, a enumerat Grigorescu, adăugând că, pe lângă investiții, sectorul energetic are nevoie și de credibilitate .

   De asemenea, România are nevoie de o strategie unitară de restructurare-dezvoltare a sectorului energetic, revizuibilă la 3-5 ani , dar nu ”dramatic”, ci pas cu pas, astfel încât ”strategia să nu ajungă să fie deconectată de ce se întâmplă în viața reală”.

   

  Vă prezentăm principalele remarci ale fostului ministrul al Energiei Victor Grigorescu făcute la ediția Umbrela Strategică Focus: 

   

  Liberalizarea pieței gazelor naturale, de la 1 iulie / ”Vom ști dacă veniturile ce vin din piață ne pot acoperi planurile și ambițiile de dezvoltare”

  Fără China în negocierile pentru reactoarele 3 și 4 de la CNE Cernavodă / ”Orice acționar trebuie, după ce trece o perioadă rezonabilă de timp să decidă ce are de făcut”

  Factorul politic în mecanismul de numire în conducerea ANRE/ ”Ar trebui abordate cu mai mult curaj alinierea la cadrul negociat de noi la Bruxelles”

  Investiții oportune în sectorul energetic / ”Sectorul energetic are nevoie de două lucruri: investiții și credibilitate ”

  O strategie unitară de restucturare –dezvoltare a energiei/ ”Modelarea economică complexă care a stat la baza strategiei din 2017 nu s-a modificat”

  Calendarul liberalizării pieții de electricitate/ ”Imposibilitatea de reformare vine și din păcatul prețurilor controlate”

  România, producător și furnizor de hidrogen verde ? / ”N-am spus nu vreau, n-am spus nu-mi doresc , am spus pur și simplu în momentul ăsta nu știu”

  Ediția Umbrela Strategică Focus poate fi urmărită aicihttps://www.facebook.com/umbrelastrategica/videos/2655831638069339/

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Burduja: Avem nevoie de energie sigură, gazul va fi combustibilul de tranziție OMV Petrom cumpără cea mai mare rețea de încărcare a vehiculelor electrice din România

  Ultimele știri

  Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi Șapte comasări necesare Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai