Viața după COVID-19: Triumful democrației sau dovada “beneficiilor” autoritarismului? Istoria va fi scrisă de învingători – John Allen
Istoria pandemiei de coronavirus va fi scrisă de “învingătorii” crizei, astfel că pentru unii acest eveniment va părea drept un triumf definitiv al democrației și multilateralismului, în timp ce pentru alții va demonstra “beneficiile” unei conduceri autoritare, decisive, afirmă generalul (r) american John Allen, președintele Instituției Brookings.
La fel ca prăbușirea Lehman Brothers sau căderea Zidului Berlinului, pandemia de coronavirus reprezintă un eveniment epocal ale cărui consecințe pe termen lung abia începem să ni le imaginăm. În acest context, publicația Foreign Policy a rugat 12 experți în relații internaționale să vină cu predicții despre cum va arăta lumea post-coronavirus.
Generalul (r) John Allen este președintele Instituției Brookings, un grup american de cercetare, și autorul al cărții “Turning Point: Policymaking in the Era of Artificial Intelligence”.
“Așa cum a fost întotdeauna, istoria va fi scrisă de «câștigătorii» crizei COVID-19. Fiecare națiune, și din ce în ce mai mult fiecare individ, se confruntă cu tensiunea societală a acestei boli în moduri noi și puternice. Inevitabil, acele națiuni care vor rezista – atât datorită sistemelor lor politice și economice unice, cât și din perspectiva sănătății publice – vor revendica succesul asupra celor care se confruntă cu un rezultat diferit, mai devastator. Pentru unii, acest lucru va apărea ca un triumf major și definitiv al democrației, multilateralismului și asistenței medicale universale. Pentru alții, va evidenția «beneficiile» clare ale unui regim autoritar, decisiv”, afirmă Allen.
“Oricum ar fi, această criză va modela structura internațională de putere în moduri pe care doar ni le putem imagina”, avertizează generalul, explicând că: “pe termen lung, pandemia poate reduce semnificativ capacitatea productivă a economiei globale, mai ales dacă întreprinderile se închid și oamenii nu mai fac parte din forța de muncă. Acest risc de dislocare este în special mare pentru țările în curs de dezvoltare și alte țări care au o parte mare de lucrători vulnerabili din punct de vedere economic. La rândul său, sistemul internațional va fi ținta unor presiuni mari, ceea ce va duce la instabilitate și conflicte în interiorul țărilor și între state”.