ApărareInfrastructurăȘtiri

Viața după COVID-19: Sfârșitul ideii de globalizare mutual benefică, afirmă Robin Niblett

Sursa: Barnes and Noble

Pandemia de coronavirus, care obligă guvernele să își consolideze capacitatea de a face față perioadelor prelungite de auto-izolare economică, ar putea însemna sfârșitul ideii de globalizare mutual benefică și revenirea la o competiție geopolitică fățișă, susține Robin Niblett, directorul institutului independent de afaceri internaționale Chatham House

La fel ca prăbușirea Lehman Brothers sau căderea Zidului Berlinului, pandemia de coronavirus reprezintă un eveniment epocal ale cărui consecințe pe termen lung abia începem să ni le imaginăm. În acest context, publicația Foreign Policy a rugat 12 experți în relații internaționale să vină cu predicții despre cum va arăta lumea post-coronavirus.

Robin Niblett este directorul Chatham House (Royal Institute of International Affairs) și co-autor sau editor al mai multor articole sau lucrări, inclusiv “Ready to Lead?: Rethinking America’s Role in a Changed World” sau “America and a Changed World: A Question of Leadership”.

“Creșterea puterii economice și militare a Chinei a cauzat deja apariția unei determinări bipartizane în Statele Unite de a decupla China de la tehnologia avansată și proprietatea intelectuală provenită din SUA și de a încerca să forțeze aliații să urmeze exemplul. Creșterea presiunii publice și politice pentru îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon a pus deja în discuție dependența multor companii de lanțurile de aprovizionare la distanțe mari. Acum, COVID-19 obligă guvernele, companiile și societățile să își consolideze capacitatea de a face față perioadelor prelungite de auto-izolare economică”, afirmă Niblett.

“În acest context pare foarte puțin probabil ca lumea să revină la ideea de globalizare mutual benefică, care a definit începutul secolului XXI”, subliniază expertul britanic, care este de părere că “va fi necesară enorm de multă autodisciplină pentru liderii politici să susțină cooperarea internațională și să nu se retragă către o competiție geopolitică fățișă”.

Niblett mai comentează că unii lideri nu vor rezista tentației de a găsi țapi ispășitori pentru eșecul în a preveni agravarea pandemiei.

“Dovedind cetățenilor că pot gestiona criza COVID-19 va oferi liderilor ceva capital politic. Dar celor care nu reușesc le va fi greu să reziste tentației de a-i blama pe alții pentru eșecul lor”, afirmă directorul institutului Chatham House.