ApărareInfrastructurăȘtiri

Viața după COVID-19: O lume mai puțină deschisă, mai puțin prosperă și mai puțin liberă, susține prof. Stephen Walt

Revolution and War - Stephen M. Walt (Amazon.com)

Pandemia de coronavirus va consolida puterea guvernelor și va întări naționalismul, însă, la fel ca în cazul pandemiilor anterioare, această criză nu va schimba natura fundamental conflictuală a relațiilor mondiale, afirmă Stephen M. Walt, profesor de afaceri internaționale la John F. Kennedy School of Government, Harvard University.

La fel ca prăbușirea Lehman Brothers sau căderea Zidului Berlinului, pandemia de coronavirus reprezintă un eveniment epocal ale cărui consecințe pe termen lung abia începem să ni le imaginăm. În acest context, publicația Foreign Policy a rugat 12 experți în relații internaționale să vină cu predicții despre cum va arăta lumea post-coronavirus.

Stephen M. Walt, profesor de afaceri internaționale la John F. Kennedy School of Government, Harvard University, și autorul cărților “Revolution and War”; “The Hell of Good Intentions: America’s Foreign Policy Elite and the Decline of U.S. Primacy”; “The Origins of Alliances”; și “The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy”.

Stephen M. Walt (Twitter)

“Pandemia va consolida statul și va întări naționalismul. Guvernele de toate tipurile vor adopta măsuri de urgență pentru gestionarea crizei, iar multe nu vor mai fi dispuse să renunțe la aceste noi puteri atunci când criza se va încheia”, afirmă profesorul american.

“COVID-19 va accelera, de asemenea, schimbarea de putere și influență dinspre Vest spre Est. Coreea de Sud și Singapore au răspuns cel mai bine, iar China a reacționat bine după greșelile de la început. În comparație, răspunsul în Europa și America a fost lent și aleatoriu, mototolind și mai mult aura «brandului» occidental”, explică Walt.

Însă, potrivit profesorului, lucrul pe care pandemia “nu-l va schimba este natura fundamental conflictuală a politicii mondiale”.

“Pandemiile anterioare – inclusiv epidemia de gripă (spaniolă) din 1918-1919 – nu au pus capăt rivalității între marile puteri și nu au condus la apariția unei noi ere de cooperare globală. Nici COVID-19 nu o va face. Vom observa o retragere suplimentară de la hiper-globalizare, deoarece cetățenii așteaptă să fie protejați de guvernele naționale, iar statele și firmele încearcă să reducă vulnerabilitățile viitoare”, afirmă Walt.

“Pe scurt, COVID-19 va crea o lume mai puțin deschisă, mai puțin prosperă și mai puțin liberă. Nu trebuia să fie așa, dar combinația dintre un virus mortal, o planificare inadecvată și o conducere incompetentă a plasat umanitatea pe o cale nouă și îngrijorătoare”, conchide Stephen Walt, citat de Foreign Policy.