ApărareȘtiri

VIDEO. Ungaria a comandat două avioane cisternă/de transport KC-390 de la firma braziliană Embraer

Ungaria devine a doua țară europeană care optează pentru avioane C-390 Millennium, în configurația de realimentare în zbor KC-390, de la compania aerospațială Embraer din Brazilia, relatează portalurile de știri Flight Global și Aero Buzz.

Conform contractului, cele două aparate urmează să fie livrate Forțelor Aeriene Maghiare în 2023 și 2024.

Compania Embraer afirmă că achiziția „va consolida capacitățile forțelor de apărare maghiare, în special în privința transportului aerian tactic, realimentării în zbor și evacuărilor medicale, precum și în cazul altor misiuni de interes public”.

Avioanele KC-390 comandate de Ungaria sunt primele echipate cu unități de terapie intensivă, o caracteristică esențială pentru îndeplinirea misiunilor umanitare, a precizat firma din Brazilia.

Mai mult, KC-390 include un sistem de alimentare în zbor care  poate alimenta avioanele de luptă JAS 39 Gripen ale Ungariei, un tip de aparat mulirol ce va echipa și Forțele Aeriene Braziliene.

Aparatele KC-390 comandate de Ungaria sunt pe deplin compatibile cu NATO, a subliniat compania producătoare.

„Achiziționăm o flotă de transport multirol, pentru a îndeplini cea mai largă gamă posibilă de misiuni”, a afirmat Gaspar Maroth, un oficial guvernamental maghiar responsabil pentru domeniul apărării.

Contractul acoperă, de asemenea, pregătirea de către Embraer a piloților și personalului care va asigura mentenanța, cât asistență și alte servicii conexe, a precizat compania braziliană.

Forțele aeriene maghiare erau dotate până recent cu trei avioane de transport Antonov An-26, de fabricație sovietică, care însă au fost retrase din serviciu.

Ungaria este a doua țară europeană care cumpără aparate C-390 Millennium. Portugalia a comandat anul trecut un număr de cinci astfel de aeronave. Embraer susține că aeronavele urmează să fie livrate Portugaliei în 2023.

De asemenea, Brazilia, primul client al C-390 Millennium, a introdus în serviciu activ două aparate de acest fel, dintr-un total de 28 de avioane comandate.