ApărareȘtiri

Ungaria achiziționează avioane de antrenament și recunoaștere L-39NG de la firmă cehă Aero deținută de un fost consilier al lui Orban

L-39NG (AERO Vodochody)

Un oficial maghiar de rang înalt a anunțat miercuri, 20 aprilie, că Ungaria a comandat 12 avioane de antrenament și recunoaștere L-39NG (Next Generation) de la firma cehă Aero Vodochody, al cărei acționar majoritar este un fost consilier al premierului ungar Viktor Orban.

Gáspár Maróth, comisarul guvernamental pentru Dezvoltarea Apărării, a declarat că opt dintre acestea vor fi utilizate pentru pregătirea piloților pentru avioanele de luptă Gripen, iar patru vor fi folosite pentru misiuni de recunoaștere, relatează portalul de știri din domeniul apărării Janes.

Dezvoltarea aeronavelor de recunoaștere va avea loc în cadrul unui proiect comun de cercetare și dezvoltare ceho-ungar, a precizat Maróth.

Oficialul maghiar nu a dezvăluit valoarea contractului, însă primele aparate urmează să fie livrate începând din 2024.

Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia au discutat despre înființarea unui program comun de pregătire a piloților de luptă, care probabil va utiliza noile avioane de antrenament L-39NG.

Forțele Aeriene Maghiare o experiență îndelungată cu aeronavele fabricate la Aero Vodochody. Până în 2009, Ungaria a avut o escadrilă de aparate L-39 Albatros, iar ulterior piloții maghiari au fost instruiți pe avioane L-159 Alca închiriate.

L-39NG este în esență o versiune îmbunătățită a unuia dintre cele mai cunoscute tipuri de avioane de antrenament din lume, L-39 Albatros.

Legendarul L-39 „Albatros“ are o istorie de peste 50 de ani, primul zbor al acestui aparat având loc pe 4 noiembrie 1968. Produs în Cehoslovacia (ulterior Cehia) în perioada 1971–1996, Albatrosul a fost exportat în zeci de țări din întreaga lume, inclusiv în România. Primele avioane au ajuns în țara noastră în 1981, iar până 2007, România a avut în dotare 32 de avioane de antrenament L-39, versiunea ZA.

Primul zbor al avionului L-39NG, propulsat de un motor Williams International FJ44-4M, a avut loc în decembrie 2018.

Aeronava L-39NG (Next Generation) este o aeronavă subsonică de antrenament și atac ușor care se bazează pe conceptul aerodinamic al modelului original L-39, cu elemente optimizate pentru a reduce rezistența și a crește eficiența. Avionica aeronavei este concepută pentru pregătirea viitorilor piloți de avioane de generația a patra și a cincea și poate fi adaptată la cerințele clientului. Avionul L-39NG este echipat cu cinci puncte de acroșaj pentru transport bombe și rachete și transporta până la 1650 kg de armament și echipamente la o greutate maximă la decolare de 5600-5800 kg. Viteza maximă este de 780 km/h.

Celebrul producător de avioane Aero Vodochody din Cehia este controlat, începând din 2020, de către omul de afaceri maghiar András Tombor, fost consilier al premierului ungar Viktor Orban.

Tombor deține 51% din acțiunile companiei mixte Aero Vodochody Investment Partners Zrt, iar restul acțiunilor sunt deținute de grupul ceh Omnipol, care va asigura și gestionarea activității noii companii.

L-39NG (Aero)