IT&CȘtiri

Una din cinci IMM-uri globale sunt victimele atacurilor ransomware / Răscumpărarea medie cerută de hackeri: 5900 USD

Una din cinci întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) globale a fost victima unui atac de tip ransomware, în 2019, răscumpărarea medie cerută de către hackeri fiind de aproximativ 5.900 de dolari, reiese din raportul Datto, citat de blogul din România al Eset.

Experţii sunt de părere că, totuşi, acesta nu este preţul final, costul perioadei în care un computer nu este disponibil este de 23 de ori mai mare decât răscumpărarea solicitată în 2019, ajungând să coste până la 141.000 de dolari, în creştere cu peste 200%, anul trecut, comparativ cu 2018, detaliază Agerpres.

”(…)  IMM-urile sunt adesea slab pregătite pentru a face faţă ameninţărilor cibernetice. Astfel de incidente pot varia, de la atacuri de tip distributed denial of service (DDoS), care pot provoca ore de întreruperi şi pierderi de venituri, până la atacuri malware, inclusiv ransomware, care pot forţa o companie, în cele din urmă, să îşi închidă porţile.  (…) IMM-urile sunt o ţintă atractivă din cauza lipsei de resurse disponibile prin care să se poată apăra împotriva unor astfel de atacuri”, spun specialiştii Eset.

Un raport Ponemon, citat de blogul Eset, subliniază că, în momentul în care companiile au suferit atacuri de tip ransomware, cei mai frecvenţi vectori de atac au fost phishing-ul şi ingineria socială, urmate de site-urile web impersonale şi reclamele malware.

Ameninţarea de tip ransomware este un cod rău intenţionat care blochează sau criptează conţinutul unui dispozitiv (telefon mobil, computer, server, device Internet of Things – IoT etc.) şi solicită o răscumpărare pentru a restabili accesul la date.