ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

Un sfert din armata britanică ar putea fi formată din roboți în 2030, susține șeful forțelor armate ale Regatului Unit

Treizeci de mii de „soldați-robot” ar putea fi o parte integrantă a armatei britanice după 2030, lucrând alături de oameni inclusiv pe linia frontului în cazul unui conflict, a declarat generalul Sir Nick Carter, șeful forțelor armate ale Marii Britanii, într-un interviu pentru postul Sky News.

Generalul, care îndeplinește funcția de șef al Statului Major al Forțelor Armate ale Marii Britanii, a declarat că „o forță armată concepută pentru anii 2030” ar putea include un număr mare de dispozitive autonome sau controlate de la distanță.

“Bănuiesc că am putea avea o armată de 120.000, din care 30.000 ar putea fi roboți, cine știe?“, a afirmat Carter, care a subliniat că nu își propune obiective speciale în ceea ce privește numărul de astfel de mașinării.

Investițiile în robotica de uz militar urmau să fie în centrul evaluării integrate în domeniul apărării pe cinci ani, însă viitorul strategiei este nesigur după ce cancelarul Rishi Sunak a amânat evaluarea cheltuielilor interguvernamentale, de care depinde strategia.

Armata britanică se confruntă de mai mulți ani cu probleme în ceea ce privește recrutarea unui număr suficient de militari. În acest moment, efectivul militarilor antrenați este de 73.870, cu mult sub obiectivul nominal de 82.050. În aceste condiții, liderii armatei britanice se gândesc să utilizeze tehnologia pentru a completa penuria de personal.

Forțele armate britanice au inițiat o serie de proiecte de cercetare care implică drone de dimensiuni reduse sau vehicule terestre sau submarine controlate de la distanță, unele dintre aceste dispozitive fiind dotate cu armament, în timp ce altele sunt doar pentru recunoaștere.

Ministerul Apărării susține că doctrina sa prevede că numai oamenii vor putea utiliza armament, însă există temeri tot mai mari cu privire la pericolul unui război total în care roboții să devină una dintre principalele arme.

Printre tehnologiile dezvoltate de britanici se numără drona i9, care este propulsată de șase rotoare și este echipată două puști. Controlată de la distanță, aeronava fără pilot este concepută pentru a fi folosită în operațiuni în interiorul clădirilor.

Marea Britanie nu este singura țară care dezvoltă roboți în scopuri militare . Potrivit Human Rights Watch, „țări precum China, Israel, Coreea de Sud, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite sunt deja pionieri în utilizarea armelor controlate de la distanță de un om, cum ar fi drone înarmate”.

Previziunile generalului Carter nu sunt deloc surprinzătoare, deoarece vedem deja că roboții sunt deja folosiți pentru dezamorsarea bombelor, spionaj etc. Utilizarea roboților ar permite, în special, reducerea riscurilor la adresa militarilor în cazul unui conflict, aceste mașinării putând fi trimise să execute misiunile periculoase.

Pe de altă parte, numeroși oameni de știință, inventatori și organizații pentru drepturile omului au manifest temeri în legătură cu pericolele generate de utilizarea roboților, și în special a inteligenței artificiale, în domeniul militar. Miliardarul și inventatorul Elon Musk a avertizat în mai multe rânduri că sistemele bazate pe inteligență artificială scăpate de sub control ar putea provoca un scenariu apocaliptic asemănător celui din filmele Terminator.

Șeful armatei britanice a avertizat, de asemenea, că există riscul ca Marea Britanie să fie atrasă într-un nou război mondial în condițiile în care actuala stare de nesiguranță globală ar putea conduce la escaladarea unui conflict regional într-unul mult mai amplu.

„Trebuie să ne amintim că istoria poate nu se repetă, dar are un ritm și, dacă ne uităm înapoi la secolul trecut, înainte de cele două războaie mondiale, cred că a fost incontestabil că a existat o escaladare care a dus la o eroare de judecată care a dus în cele din urmă la război, pe o scară pe care sperăm să nu o mai vedem niciodată”, a afirmat generalul.