ApărareȘtiri

Un nou incident aerian în Taiwan. Un avion de luptă F-16 a dispărut de pe radar în largul coastei de est a țării

Un avion F-16 al Forțelor Aeriene Taiwaneze a dispărut de pe radar, marți după-amiaza, la scurt timp după decolarea de la o bază aeriană de pe coasta de est a țării, relatează Taipei Times.

Autoritățile au lansat o operațiuni de căutare și salvare, a transmis Ministerul Apărării de la Taipei

Aeronava a dispărut F-16 a dispărut de pe ecranele radar la ora locală 18:07 (ora României, 12:07) la 17 km nord-est de baza aeriană Hualien. Pilotul urma să efectueze un exercițiu de antrenament nocturn, a precizat ministerul.

Aparatul F-16, cu numărul de serie 6672, era pilotat de colonelul Chiang Cheng-chih, și se crede că s-a prăbușit în mare.

Centrului Național de Comandă pentru Salvare din Taiwan a comunicat că un elicopter Black Hawk și nave ale pazei de coastă au fost expediate în zonă pentru a localiza aeronava și pilotul acesteia.

În urma incidentului aviatic, toate aeronavele de tip F-16 din dotarea aviației taiwaneze au fost consemnate la sol pentru a fi inspectate.

Acest nou incident aviatic survine la mai puțin de trei săptămâni după prăbușirea unui avion militar taiwanez F-5E Tiger II, soldat cu decesul unui pilotului. Iar în luna iulie, doi militari taiwanezi au decedat în urma prăbușiri unui elicopter în cursul unor exerciții militare.

Creșterea numărului de accidente ar putea avea legătură și cu faptul că, potrivit Forțelor Aeriene Taiwaneze, în ultimele luni, au trebuit să răspundă la un număr tot mai mare de incursiuni aeriene chineze.

Analiștii susțin că intensificarea zborurilor aviației chineze în apropierea Taiwanului au scopul de a testa apărarea insulei, dar și de a epuiza forțele aeriene ale Taipeiului.

Tensiunile dintre Taipei și Beijing s-au amplificat în ultimele luni; China organizând exerciții militare ample în septembrie, ca răspuns la vizita unor înalți oficiali americani la Taipei. În acest context, Taiwanul și-a sporit achizițiile de armament din SUA, comandând inclusiv 66 de avioane F-16.

Taiwanul în 1992 a achiziționat în total 150 de aeronave mulitrol F-16 din SUA; primul lot fiind livrat în 1997.

Înainte de incidentul de marți, în ultimele două decenii, Forțele Aeriene Taiwaneze au înregistrat șapte accidente în care au fost implicate aparate F-16.