ApărareȘtiri

Un MiG 21 LanceR și un IAR-330 Puma s-au prăbușit în Dobrogea/Opt militari morți

MiG-21 LancerR (MApN)

O aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene ale României, care executa miercuri seara o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar și s-a prăbușit, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Ulterior, un IAR-330 Puma, trimis în misiune de căutare-salvare, s-a prăbușit în aceeași zonă, iar toți cei șapte membrii echipajului elicopterului au decedat, a anunțat MApN.

Și pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa.

Datele preliminare sugerează că incidentele aviatice au fost cauzate de condițiile meteo nefavorabile.

Aeronava MiG-21 decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50 și a dispărut de pe radar la ora 20.03.

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

Ulterior, MApN a anunțat că și elicopterul, în misiune de căutare-salvare a aeronavei MiG 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul elicopterului raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.
România este una dintre ultimele țări care continuă să utilizeze venerabilul MiG-21, un avion care se apropie de vârsta de 70 de ani de la primul zbor al prototipului.

Pe parcursul celor șase decenii în dotarea Forțelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

În 2024, aparatele MiG-21 ale aviației române urmează să fie înlocuite cu 32 de aeronave F16 Fighting Falcon pe care statul române intenționează să le achiziționeze la mâna a doua din Norvegia. O parte din aeronavele scoase din uz vor fi casate, iar câteva vor fi păstrate pentru antrenament.

Forțele Armate Române continuă să se bazeze pe 61 de elicoptere IAR-330 Puma (o parte modificate în varianta de atac SOCAT). Aparatele, dintre care unele vechi de aproape o jumătate de secol, au fost fabricate în perioada comunistă la IAR Brașov, după o licență din Franța. Încă din urmă cu șase ani au fost anunțate planuri de înlocuire ale vechilor elicoptere, însă până în acest moment nu s-a concretizat nimic în acest sens.