ApărareȘtiri

Un fost pilot de F-16 și F-15, numit comandantul Forțelor Aeriene Israeliene

Tomer Bar, viitorul comandant al Forțelor Aeriene Israeliene (Israeli Air Force/ Twitter)

Generalul-maior Tomer Bar, fost pilot de avioane de luptă F-16 și F-15, va fi noul comandant al Forțelor Aeriene Israeliene, urmând să preia această funcție în următoarele luni, a anunțat aviația israeliană la începutul săptămânii curente.

Bar, în vârstă de 52 de ani, și-a început cariera ca pilot de avioane de luptă F-16 și apoi a trecut la F-15. A condus mai multe escadrile operaționale ale aviației israeliene, iar în prezent este șeful Direcției de Proiectare a Forțelor Militare, un departament care are sarcina de a coordona dezvoltarea de noi tehnici de luptă.

El urmează să-l înlocuiască pe generalul-maior Amikam Norkin, care deține șefia Forțelor Aeriene Israeliene din 2017.

Bar a fost nominalizat pentru această funcție de către locotenent-generalul Aviv Kochavi, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, iar ministrul Apărării, Benny Gantz, a acceptat recomandarea.

Aviația israeliană este cea mai modernă forță aeriană din regiunea Orientului Mijlociu, vârful de lance fiind cele 23 de avioane de luptă de generația a cincea F-35I “Adir” (o versiune F-35 îmbunătățită cu avionică israeliană), la care se adaugă 84 de aeronave F-15 și 224 F-16.

Tomer Bar, viitorul comandant al Forțelor Aeriene Israeliene (Israeli Air Force/ Twitter)