ApărareȘtiri

Un general rus îl acuză pe Vladimir Putin că se agață de putere chiar cu riscul distrugerii definitive a statului rus

Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/ Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse/TASS)

Generalul rus în retragere Leonid Ivașov îi cere demisia lui Vladimir Putin, susținând că liderul de la Kremlin și elitele din jurul său încearcă să își păstreze puterea și bogăția cât mai mult timp posibil, chiar cu riscul distrugerii definitive a statului rus, informează publicația The Moscow Times.

Ivașov, care actualmente prezidează o asociație neoficială a ofițerilor din întreaga Rusie, îi cere președintelui rus să renunțe la „politicii sale criminale de provocare a unui război” și să demisioneze, acuzându-l pe Putin că încearcă să provoace un conflict „artificial” pentru a distrage atenția de la problemele interne cu care se confruntă țara.

În cadrul unei scrisori deschise, postate pe pagina asociației de ofițeri, fostul general critică regimul de la Kremlin pentru crearea unei situații în care principalele amenințări la adresa sistemului nu vin dinspre Ucraina sau Occident, ci din interior: „incapacitatea totală și lipsa de profesionalism a sistemului de putere și administrație, pasivitatea și dezorganizarea societății”.

Generalul în retragere avertizează că „în această stare, nicio țară nu supraviețuiește mult timp” și acuză elitele că încearcă să își păstreze puterea și averea cât mai mult timp posibil chiar și cu prețul unui apocalipse pentru Kremlin, o dorință de a risca „distrugerea definitivă a statului rus și exterminarea populației autohtone a țării”.

Trebuie notat faptul că Ivașov este un admirator al Uniunii Sovietice și critic fervent al actualului regim de la Moscova, dar și al Occidentului. Totodată, asociația pe care o prezidează are o influență politică limitată și cuprinde în special ofițeri în rezervă sau în retragere cu viziuni naționaliste extreme.

Printre membrii asociației se numără și colonelul Vladimir Kvachkov, fost membru al forțelor speciale Spetsnaz, care a fost închis pentru tentativa de asasinare a unui oligarh rus în 2005.

Cu toate acestea, apelul lui Ivașov reamintește faptul că, deși opoziția liberală pro-occidentală este mai vizibilă, există, de asemenea, voci critici la adresa Kremlinului și din partea cercurilor naționaliste, pentru care Vladimir Putin nu este un patriot, ci un oportunist.

Deși Kremlinul încearcă să portretizeze Rusia ca pe „o cetate asediată” de Occident, riscul declanșării unui război în Ucraina scoate la iveală faptul că țara nu este pe atât de monolitică pe cât ar pretinde unii. La finalul lunii ianuarie, peste 5.000 de oameni au semnat o declarație, publicată pe site-ul postului Ekho Moskvy, în care se avertizează că „cetățenii Rusiei devin ostatici ai aventurismului criminal” ai conducerii țării. Printre semnatarii declarației se numără jurnaliști, oameni de cultură, activiști pentru drepturile omului, profesori.