ApărareȘtiri

Un avion de vânătoare NATO ar fi „a urmărit un avion sârbesc în spațiul aerian rus”, susține liderul de la Belgrad

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că serviciul de control al traficului aerian din Rusia a informat Belgradul că un avion de luptă NATO a urmărit, miercuri, o aeronavă de pasageri Air Serbia în spațiul aerian rus, în apropierea granița cu Letonia, relatează publicația Balkan Insight (BIRN) și posturile Euronews si N1.

Vucic, singurul aliat al lui Vladimir Putin în Balcanii de Vest, a indicat că este de părere că informațiile oferite de partea rusă sunt credibile și a explicat că Serbia va solicita informații suplimentare de la Rusia și de la NATO.

Serbia vrea „să vadă cine se preface a fi inteligent și cu ce avioane de luptă pun în pericol aviația civilă și civilii dintr-un zbor”, a subliniat Vucic, făcând aparent referire la NATO.

Liderul de la Belgrad a declarat, joi seară, pentru postul național sârb, RTS, că Serbia are coordonatele locului în care s-a produs incidentul, menționând că avionul de luptă militar „semăna cu un F-15 sau cu un Eurofighter gri”.

„Avionul NATO [zbura] la doar un kilometru sub [avionul Air Serbia] în zona aeriană rusă”, a afirmat liderul sârb.

„Vă spun acest lucru [publicului] pentru a putea înțelege amploarea presiunii cu care ne confruntăm, deoarece Serbia este singura țară [din Europa] care [încă] are zboruri către Moscova și [Sankt Petersburg] la același nivel ca înainte”, a adăugat el.

BIRN a cerut NATO să comenteze acuzațiile conform cărora un avion de luptă ar fi urmărit un zbor Air Serbia în spațiul aerian rus, punând în pericol siguranța acestuia, însă nu a primit un răspuns până la data publicării.

Afirmațiile președintelui sârb Alexander Vucic, proaspăt reales în funcție, survine în contextul în care majoritatea țărilor din Europa au impus sancțiuni Moscovei ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, astfel că Rusia a devenit aproape complet izolată în Europa.