ApărareȘtiri

Un avion de luptă Su-35S al aviației ruse s-a prăbușit în Marea Ohotsk. Pilotul a supraviețuit

Avion de vânătoare Suhoi Su-35 (Marina Lystseva/TASS)

Un avion de luptă de tip Suhoi Su-35S al aviației ruse s-a prăbușit sâmbătă în apele Mării Ohotsk din nord-vestul Oceanului Pacific. Pilotul aeronavei a reușit să se catapulteze și a fost găsit rapid de echipele de căutare și a fost transportat la o bază aeriană pentru investigații medicale.

“Pe 31 iulie, în timpul unui zbor de antrenament de rutină în regiunea Khabarovks, s-a produs o defecțiune la un motor al unui Su-35. Conform datelor preliminare, avionul s-a prăbușit în apele Mării Okhotsk”, a transmis Districtul militar estic.

În comunicatul de presă se precizează că pilotul a reușit să se catapulteze și a fost găsit rapid de echipele de căutare, care l-au transferat la o baza aeriană. În urma investigațiilor medicale s-a constatat că viața pilotului nu este în pericol.

Suhoi Su-35, cunoscut anterior drept Su-27M (Flanker-E, conform terminologie NATO), este un avion de luptă bimotor, super-manevrabil, de generația 4++, cu un preț estimat la 52-65 de milioane de dolari, potrivit agenției de știri EFE.

Poate atinge o viteză de până la 2.500 de km/oră și este înarmat cu un tun calibru 30 mm și 12 puncte de acroșaj pentru o mare varietate de bombe și rachete, iar radarul AESA de la bordul avionului permite urmărirea a până la 30 de ținte. Pe lângă Rusia, Su-35 mai este utilizat de forțele aeriene din China și Egipt.