ApărareȘtiri

Ultimii militari americani care au părăsit Afganistanul fac parte din Divizia 82 Aeropurtată, supranumită “Garda de Onoare a Americii”

Sursa: All American Divison

Generalul maior Chris Donahue și oamenii săi din faimoasa Divizie 82 Aeropurtată a Armatei SUA au devenit ultimii militari americani care au părăsit Afganistanul, chiar la miezul nopții de 30 spre 31 august. Supranumită “Garda de Onoare a Americii”, unitatea, prima divizie de parașutiști a Statelor Unite, are o istorie glorioasă, marcată de participare la unele dintre cele mai mari bătălii din ultimul secol. În urmă cu doar câteva luni, militari din Divizia 82 Aeropurtată au fost prezenți și în România, la un exercițiu multinațional.

Retragerea completă a forțelor americane din Afganistan marchează sfârșitul celui mai lung război din istoria Statelor Unite, însă decizia Washingtonului s-a dovedit una extrem de controversată. Istoria intervenției SUA în Afganistan va fi marcată pentru totdeauna de scenele de haos și disperare de la aeroportul din Kabul, cu zeci de mii de afgani încercând să părăsească țara dominată acum de regimul fundamentalist taliban.

În cele două săptămâni după capitularea șocantă de rapidă a regimului proamerican de la Kabul, SUA și aliații săi au organizat o operațiune masivă de evacuare, în urma căreia aproximativ 123.000 civili afgani au reușit să fugă de potențiala răzbunare a talibanilor.

Aproape de miezul nopții de luni spre marți, a venit și rândul ultimilor militari americani să părăsească țara. Aceștia fac parte din Divizia 82 Aeropurtată, una din unitățile emblematice ale Armatei Statelor Unite, care l-a impresionat chiar și celebrul general George S. Patton*.

Formată inițial în anul 1917 ca o divizie de infanterie (poreclită și “All American Division”), desființată la finalul Primului Război Mondial, marea unitate a fost reînființată la două luni după atacul de la Pearl Harbor, iar apoi reorganizată ca prima divizie americană de parașutiști în august 1942. Acest moment a constituit nașterea ilustrei tradiții aeropurtate americane.

Primul test real pentru parașutiștii americani din Divizia 82 a venit un an mai târziu, în timpul operațiunilor de desant în Sicilia și sudul Italiei.

Apoi, Divizia 82 Aeropurtată a participat la cea mai mare operațiune de desant din istorie: Debarcarea din Normandia. Mii de militari americani au fost parașutați de-a lungul întregii Peninsule Cotentin cu scopul de a îngreuna contraofensiva germană împotriva capetelor de pod de pe plajele din nordul Franței. Luptele au fost brutale, iar peste 5.000 de militari din Divizia 82 Aeropurtată și-au pierdut viețile.

Ulterior, marea unitate a jucat un rol proeminent în cadrul ultimei operațiuni majore de desant aerian din cel de-al Doilea Război Mondial: Operațiunea Market Garden. Parașutată în Olanda, diviza înregistrat pierderi masive în timpul luptelor pentru capturarea podului de la Nijmegen, iar operațiunea s-a terminat cu un eșec usturător pentru aliați.

În ultimele luni ale războiului, unitatea de parașutiști a luptat cot la cot cu infanteriștii, Divizia 82 rămânând în Germania și după război.

În perioada postbelică, divizia a devenit o parte principală a forței de intervenție rapidă a Statelor Unite, fiind considerată drept soluția ideală pentru a răspunde unei potențiale agresiuni sovietice în Europa.

Militarii acestei divizi de elită au continuat să servească cu eroism în majoritatea teatrelor de război în care au fost implicate Statele Unite după 1945: Vietnam, Grenada, Panama, Irak și Afganistan.

De notat că militari din cadrul Diviziei 82 Aeropurtată au participat anul acesta, în luna mai, la un exercițiu de desant aerian la Baza Aeriană Boboc, județul Buzău, alături de parașutiști români și din alte țări NATO.

*Generalul Patton a afirmat în 1945 că „în toți anii mei în armată și dintre toate gărzile de onoare pe care le-am văzut vreodată, garda de onoare a diviziei a 82-a este, fără tăgadă, cea mai bună”.