ApărareȘtiri

UE trimite nave militare în largul Libiei pentru a opri livrările de arme către facțiunile beligerante din această țară

Corveta germană Ludwigshafen am Rhein (Bundeswehr)

Miniștrii de Externe ai țărilor membre UE au ajuns pe 17 februarie la un acord privind dislocarea de nave militare în largul coastelor libiene pentru a preveni livrarea de arme către facțiunile implicate în războiul civil din această țară, informează publicația Le Figaro.

“Am reușit să ajungem la un acord politic unanim, ce părea imposibil”, a anunțat Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe, după reuniunea miniștrilor de Externe ai UE.

Navele de război vor fi trimise la sfârșitul lunii martie în apele din estul Libiei, departe de rutele folosite de imigranți, pentru a monitoriza respectarea embargoului Națiunilor Unite privind livrările de arme către facțiunile beligerante, a explicat șeful diplomației europene.

Dacă prezența lor va atrage ambarcațiuni care transportă migranți, acestea vor fi îndepărtate din zonă, a avertizat el.

Această soluție a făcut posibilă obținerea unanimității, în condițiile în care mai multe state europene, în frunte cu Austria și Italia, și-au exprimat temerile că această nouă inițiativă ar putea încuraja migrația spre Europa.

Noua operațiune navală înlocuiește îndelung criticata misiune europeană Sophia, lansată în 2015, ce avea scopul de a combate migrația clandestină dinspre Libia spre Europa, dar și de a monitoriza respectarea embargoului privind livrarea de arme către facțiunile libiene.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a afirmat că misiunea Sophia era “un bilet de intrare în Europa pentru mii de migranți ilegali” din cauza numărului mare de imigranți naufragiați care au fost salvați pe mare în largul coastelor libiene.

“Misiunea Sophia în Mediterana s-a încheiat”, a anunțat cu satisfacție ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg. “Italia a fost ascultată”, a declarat omologul său italian, Luigi di Maio, după reuniunea miniștrilor europeni de Externe.

Mai multe țări au anunțat că vor participa cu nave de război sau avioane militare la această nouă misiune.

Josep Borrell a avertizat că noua misiune implică riscuri, întrucât forțele europene vor trebui să să controleze navele suspectate de implicare în trafic de arme sau transport de mercenari.

Guvernul de la Tripoli, recunoscut internațional, se bazează în primul rând pe sprijinul Turciei, în timp ce mareșalul Khalifa Haftar, ce controlează estul Libiei, este în mod special ajutat de Rusia și Egipt.