Ucraina a anunțat marți că ar fi urmat să primească 70 de avioane de luptă de fabricație sovietică de la Bulgaria, Polonia și Slovacia, însă oficiali de la Sofia, Varșovia și Bratislava dezmint informațiile în acest sens.
Bulgaria transferă Ucrainei un număr de 16 avioane de luptă MiG-29 și 14 avioane de atac la sol Su-25, Polonia – 28 avioane MiG-29, Slovacia – 12 MiG-29, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale ale Ucrainei. Nu este clar dacă toate aparatele chiar sunt operaționale.
Dacă va fi necesar, aeronavele vor putea să opereze de pe aeroporturile poloneze de unde piloții ucraineni vor îndeplini misiuni de luptă, se mai indică în mesaj.
De asemenea, Ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, a negat că Slovacia va furniza Ucrainei avioanele sale MiG-29.
„Este o prostie și este o dezinformare pe care cineva a lansat-o”, a afirmat Nad, pentru publicația SME.
Iar președintele polonez Andrej Duda a declarat marți că: „ Nu trimitem niciun avion cu reacție în Ucraina, deoarece asta ar fi o interferență militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte a acestui conflict”.
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Securitate, Josep Borrell, a făcut anunțul la 27 februarie, spunând că Ucraina a solicitat aeronave ca parte a unui pachet mai larg de sprijin militar din partea Occidentului, relatează portalul de știri Defense One.
„Au nevoie de un gen de avioane de luptă… pe care [Forțele Aeriene] ucrainene sunt capabile să le opereze”, a afirmat Borrell, care a adăugat: „Știm ce fel de avioane, iar unele state membre au astfel de avioane”.
Deoarece Ucraina utilizează deja avioane de luptă de fabricație sovietică, precum MiG-29 sau Su-27, piloții săi ar putea zbura imediat cu aparate MiG-29 primite de la țări NATO, fără să fie nevoie de o perioadă de pregătire pentru a învăța să utilizeze astfel de aeronave.
„Nu ar fi un pas mare, trecerea de la un MiG-29 ucrainean la un MiG-29 polonez”, a afirmat generalul (ret) Herbert “Hawk” Carlisle, fost șef al comandamentului pentru luptă aeriană din cadrul aviaței SUA.
F-16, cel mai numeros avion de luptă din dotarea țărilor NATO, nu ar putea fi folosit imediat de ucraineni, ci ar fi nevoie de timp pentru ca piloții din țara vecină să se familiarizeze cu echipamentele americane.
„SUA construiesc avioane semnificativ diferit față de rușii”, a explicat Carlisle.
Conform raportului World Air Forces 2022, realizat de prestigioasa publicație Flight International, Forțele aeriene ucrainene utilizează MiG-29 și trei tipuri de avioane de luptă Suhoi (Su-24, Su-25, Su-27). Trei țări membre NATO, Polonia, Slovacia și Bulgaria, au în dotare zeci de avioane MiG-29, iar Bulgaria utilizează, de asemenea, și aeronave de atac la sol Su-25.
Polonia dispune de 29 de avioane de luptă MiG-29, dar și de alte tipuri de aeronave de origine sovietică, precum 32 de avioane de atac Su-22 sau 30 de elicoptere de atac Mil Mi-24. Slovacia are 11 aparate MiG-29, iar Bulgaria dispune de 13 MiG-29 și opt aeronave de atac la sol Su-25.
Nu este clar cât avioane vor putea dona țările NATO, mai ales că Slovacia și Bulgaria nu dispun momentan de alte avioane de luptă în afară de MiG-29.
Fostul oficial american a adăugat că statele occidentale ar trebui să livreze Ucrainei și tehnică pentru război electronic și armele antitanc.
Superioritatea Rusiei este covârșitoare în aer; aviația rusească fiind a treia cea mai numeroasă aviație din lume, după SUA și China, având 1,511 de avioane de luptă, printre care avioane de vânătoare tip MiG-29/35 (275), MiG-31 (131), Su-27/30/35 (423); aeronave de atac la sol Su-34 (125), Su-24 (295) și Su-25 (196) și bombardiere Tu-22M (66), Tu-95 (42) și Tu-160 (15). La polul opus, Ucraina are doar 146 de avioane de luptă, inclusiv avioane multirol tip MiG-29 (51) și Suhoi Su-27 (32 ); avioane de atac la sol tip Su-24 (12) și Su-25 (17).
În ultimele câteva luni, armata ucraineană a primit de la țările occidentale un număr mare de sisteme portabile antitanc (Javelin, NLAW) și antiaeriene (Stinger), care pot cauza pierderi masive forțelor ruse, în special în cazul ambuscadelor sau luptelor în zone urbane.
Ucraina speră că armele antitanc, în special cele moderne, de provenință occidentală, vor cauza pierderi masive forțelor blindate rusești.
Și aviația română a avut în dotare aparate MiG-29, acestea fiind cele mai avansate aeronave de vânătoare ale României de la operaționalizarea lor, în anii 90, și până la retragerea din uz după doar un deceniu și jumătate, în 2004. Țara noastră a primit în total un număr de 21 de exemplare între anii 1989-1990, dintre care 17 monoloc MiG-29 și patru MiG-29UB, cu dublă comandă. După retragerea timpurie, aeronavele MiG-29 au intrat în procedură de valorificare, fiind vândute pe piese în alte țări.