Pe fondul aprofundării relațiilor de cooperare între Kiev și Ankara, compania ucraineană SE Ivchenko-Progress a semnat recent mai multe contracte cu firme din industria turcă de apărare, inclusiv privind realizarea de componente avansate pentru motoare turboreactoare AI-35, ce ar urma să propulseze racheta de croazieră Gezgin, dezvoltată de Turcia, informează portalul de știri Defense Express, citând platforma de achiziții publice ProZorro.
Potrivit Defense Express, „motoarele de acest model vor fi livrate Turciei, unde vor fi utilizate la fabricare de noi rachete de croazieră”, relatează publicația Daily Sabah.
În luna decembrie, Igor Kravchenko, directorul firmei ucrainene, care proiectează motoare pentru aeronave și rachete de croazieră, a explicat în luna decembrie că motoarele “AI-35 sunt pentru turci. Este pentru o rachetă de croazieră. Acum avem un contract semnat pentru acest motor”.
Informațiile provenite surse publice indică faptul că rachetele Gezgin vor fi similare cu rachetele americane Tomahawk și rusești Kalibr, relatează Naval News.
Proiectul Gezgin are drept scop să dezvolte capabilități convenționale de atac pe distanțe mari pentru platformele navale. Noua rachetă ar urma să aibă o rază de atac de aproximativ 1.000 de kilometri.
Prin dotarea navelor de suprafață și submarinelor cu rachete de croazieră Gezgin, marina turcă va dobândi capacitatea de atac pe distanțe lungi, deținută de marile flote ale lumii. Dobândirea capacității de atac pe distanțe lungi va oferi Ankarei posibilitatea de a aplica o strategie maritimă mai eficientă care să-i permită să îndeplinească obiectivele sale politice în estul Mediteranei
Deși baza industrială a Turciei a progresat semnificativ în ultimele două decenii, în continuare există obstacole care limitează dezvoltarea sectorului apărării din această țară.
Unul dintre principalele puncte slabe ale industriei turce de apărare este lipsa sistemelor de propulsie, o problemă devenită tot mai gravă în contextul în care, ca urmare a intensificării tensiunilor între Ankara și Occident, țările occidentale sunt reticente să ofere Ankarei acces la o astfel de tehnologie critică.
Ucraina are suficiente cunoștințe și experiență în producția de motoare pentru avioane și rachete, iar relațiile dintre cele două țări au atins un nivel remarcabil în ultimii ani. Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, iar Ucraina a cumpărat drone TB-2 BAYRAKTAR din Turcia.
Mai mult, un oficial turc a declarat în cursul verii că Ucraina oferă Turciei posibilitatea unei colaborări pentru producția de aeronave de transport Antonov AN-178, avion care este proiectat să înlocuiască vechile Antonov An-12, An-26 și An-32, relatează Defense News.
Cooperarea în planul industriei de apărare între Kiev și Ankara este probabil să nemulțumească Rusia, pentru care Ucraina este un adversar regional, iar Turcia, un client major al producătorilor ruși de armament.