ApărareȘtiri

Ucraina solicită, din nou, sisteme de apărare aeriană Iron Dome din Israel: Nu vrem o donație, vrem să cumpărăm

Sistem antiaerian și antirachetă Iron Dome (FOTO: Israel_MOD)

Ucraina vrea să cumpere sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă Iron Dome din Israel pentru a-și proteja orașele și bazele militare de atacurile rusești, a declarat ambasadorul ucrainean în Israel.

Oficialul ucrainean a mulțumit publicului israelian pentru sprijin, dar a criticat Guvernul de la Ierusalim pentru că a refuzat să permită livrarea de echipament militar israelian, relatează publicația The Times of Israel.

„Solicităm Israelului un instrument de apărare sub forma sistemului Iron Dome și unelte defensive similare”, a indicat Korniychuk. „Așa cum Israelul își protejează locuitorii de tirurile Hamas din Fâșia Gaza și noi trebuie să ne protejăm cetățenii, femeile, copiii și bărbații”, a adăugat oficialul.

Reprezentantul Kievului a clarificat că țara sa dorește să achiziționeze sisteme Iron Dome: „Nu avem nevoie de o donație, vrem să cumpărăm”, informează publicația online The Jerusalem Post.

Korniychuk a adăugat că israelienii arată „dragoste și empatie”, dar acțiunile Guvernului de la Ierusalim nu se potrivesc cu retorica.

Oficialul a subliniat că „mulțumește cetățenilor, companiilor și organizațiilor israeliene, care au ajutat Ucraina încă din prima zi a războiului”.

Diplomatul a mai spus că echipamentele de protecție militară trimise de Israel reprezintă doar 10% din ceea ce a cerut Kiev.

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Ierusalimul a încercat să-și mențină legăturile cu Moscova și a refuzat până de curând să trimită echipamente defensive în Ucraina, trimițând în schimb peste 100 de tone de ajutor umanitar și înființând un spital de campanie în vestul Ucrainei.

Potrivit unui diplomat, Israelul nu va lua în considerare trimiterea de echipamente ofensive avansată, cum ar fi sistemul Iron Dome, ci va încerca să găsească echipamente care să poată fi donate fără a declanșa o criză în relațiile cu Moscova.

Zelenski și alți oficiali ucraineni au menționat în mod special Iron Dome drept un sistem de apărare aeriană pe care Kievul dorește să-l achiziționeze.

„Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune”, a spus Zelenski într-un discurs în Parlamentul israelian (Knesset), în luna martie.

Sistemul Iron Dome s-a dovedit extrem de eficient în ceea ce privește protejarea zonelor populate vizate de bombardamente de artilerie și atacuri cu rachete și drone în zona Fâșiei Gaza.

Dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijin financiar și tehnic din partea Statelor Unite, sistemul este operațional încă din 2011. Iron Dome este conceput să neutralizeze proiectile de artilerie, drone, unele aeronave și rachete cu rază scurtă de acțiune, precum cele lansate de militanții palestinieni din Fâșia Gaza.

Iron Dome are la bază un radar de detecție și urmărire, care trimite informații către un sistem de control și analiză, acesta având rolul de a determina dacă o rachetă sau un proiectil reprezintă o amenințare. Un interceptor este lansat numai în cazul în care traiectoria proiectilului arată că se îndreaptă spre o zonă populată sau un punct strategic (baze militare, centrale electrice, rafinării etc).

Compania Rafael Advanced Defense Systems susține că sistemul are o rată de succes de peste 90%, fiind efectuate până în acest moment peste 2.000 de interceptări.

Iron Dome este proiectat să contracareze atacurile cu proiectile și rachete cu rază scurtă de acțiune și face acest lucru la costuri mult mai mici decât Patriot. Un interceptor folosit de sistemul Iron Dome costă până la 80.000 de dolari, în timp ce un interceptor PAC-3 utilizat de Patriot costă 3 milioane de dolari.

n prezent, există 10 sisteme mobile Iron Dome în Israel. Potrivit companiei Rafael Advanced Defense Systems, o singură baterie (cu 3-4 sisteme de lansare) poate proteja un oraș de dimensiuni medii și poate intercepta rachete lansate de la maximum 70 de kilometri distanță.

Pe lângă Iron Dome, apărarea antiaeriană stratificată a Israelului se mai bazează pe alte două sisteme: David’s Sling (sistem antibalistic cu rază medie de acțiune, care va înlocui sistemele similare Hawk și Patriot) și Arrow (un sistem proiectat să neutralizeze rachetele balistice cu rază lungă de acțiune).