ApărareȘtiri

Ucraina solicită, din nou, avioane F-15 și F-16, însă experții consideră propunerea drept nerealistă

avion multirol F-16 Fighting Falcon US Air Force
F-16 Fighting Falcon (Senior Airman Jacob Wongwai/Air Force)

Ucraina solicită, din nou, avioane de luptă F-15 și F-16, susținând că piloții săi ar avea nevoie de doar câteva săptămâni pentru a învăța să le utilizeze împotriva Rusiei, însă experții americani consideră că propunerea este nerealistă, iar în cele din urmă, ar crea mai multe probleme decât soluții pentru SUA și Ucraina.

„Pe cer, cea mai mare nevoie este de avioane de luptă – F-15 și F-16 din generația a patra sau superioară ar fi suficiente”, se afirmă într-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter al Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „Piloții ucraineni pot învăța să le piloteze după doar 2-3 săptămâni de antrenament”.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au explicat că „spre deosebire de MiG-29 din epoca sovietică, aceste avioane sunt echipate cu tehnologii avansate folosite de inamic, inclusiv radare avansate și rachete moderne”.

Însă experții consultați de portalul Military.com s-au arătat sceptici în legătură cu această idee.

Ar dura mai mult de câteva săptămâni pentru a antrena piloții pe aeronave americane avansate, iar asta ar crea în cele din urmă mai multe probleme decât soluții pentru SUA și Ucraina, potrivit lui John “JV” Venable, cercetător asociat în cadrul think tank-ului Heritage Foundation.

Fost pilot cu peste 2.000 de ore de zbor pe F-16 de-a lungul unei cariere de 25 de ani în aviația SUA, Venable a explicat că furnizarea de avioane avansate și antrenarea ucrainenilor pentru utilizarea lor ar fi un „efort herculean”.

Venable a spus că unui pilot experimentat ca el i-ar trebui cel puțin șase săptămâni pentru a se readapta la utilizarea F-16, un avion cu care este deja foarte familiarizat. În plus, livrarea aeronavelor F-15 sau F-16 ar însemna un angajament financiar și logistic semnificativ din partea țării care furnizează avioanele de luptă.

„Unde ar primi [piloții din] Ucraina această pregătire?” afirmă Venable, adăugând că: „Națiunea gazdă ar fi nevoită să își ocupe complet propriul program de antrenament și nicio națiune nu va face asta. Este o speranță falsă”.

Pe lângă pregătirea piloților, țara care va dona aeronavele F-15 și F-16 ar trebui, de asemenea, să furnizeze piese de schimb, să antreneze echipele de întreținere ucrainene.

O solicitare similară a venit și din partea lui Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

De asemenea, generalul (ret) Herbert “Hawk” Carlisle, fost șef al comandamentului pentru luptă aeriană din cadrul aviaței SUA, a explicat pentru Defense One că F-16, cel mai numeros avion de luptă din dotarea țărilor NATO, nu ar putea fi folosit imediat de ucraineni, ci ar fi nevoie de timp pentru ca piloții din țara vecină să se familiarizeze cu echipamentele americane.

„SUA construiesc avioane semnificativ diferit față de rușii”, a explicat Carlisle. „Nu este ca și cum ai conduce un Chevy și apoi ai conduce un Dodge”, a spus Carlisle, adăugând că „este nevoie de un timp pentru a face tranziția la avioane ale altor producători, precum și de la același producător, dacă este un alt tip de avion”.

Solicitarea Kievului survine după după eșecul planurilor de transfer către Ucraina a avioanelor de luptă de proveniență sovietică din țări ca Bulgaria, Slovacia sau Polonia. Luna trecută, Polonia și SUA au discutat despre transferul către Ucraina a avioanelor de luptă MiG-29 ale aviației poloneze, deoarece piloții ucraineni sunt deja antrenați pentru pilotarea acestui model de aeronavă, însă tranzacția a eșuat din cauza neînțelegerilor privind modul de livrare a aparatelor.

În contextul invaziei ruse, Statele Unite s-au angajat să ajute armata ucraineană cu echipamente militare în valoare de peste 1 miliard de dolari, inclusiv sisteme antitanc Javelin și antiaeriene Stinger, drone-kamikaze Switchblade, dar și mii de arme de foc și muniție.

Însă, până în acest moment, SUA și alte țări occidentale au furnizat doar armament cu rază scurtă de acțiune, iar acest lucru limitează capacitatea Ucrainei de apărare. În mod special, armata ucraineană este vulnerabilă la atacurile executate de aviația rusă de la mare altitudine.

În aceste condiții, Forțele Aeriene ale Ucrainei au indicat că nu pot concura aviația rusă și au cerut sisteme antiaeriene și antirachetă Patriot.

John “JV” Venable însă consideră că toate aceste „cereri” ar fi un coșmar logistic pentru SUA și, mai mult ca sigur, Ucraina testează apele pentru viitoare achiziții de arme.

La rândul său, Karl Mueller, politolog senior în cadrul organizației nonprofit Rand Corp., a afirmat că, deși pe termen scurt este puțin probabil ca Ucraina să primească armament avansat din SUA, însă, pe termen lung, după încheierea războiului, armata ucraineană ar putea fi modernizată semnificativ cu ajutorul Washingtonului.

„Presupun că, acum că știm că nu vor fi cuceriți de Rusia… în cele din urmă va exista un flux de arme pentru a ne asigura că Ucraina va rămâne sigură”, a subliniat Mueller.