EnergieȘtiri

Ucraina și Polonia intenționează să colaboreze pentru a bloca finalizarea gazoductului Nord Stream 2

Sursa: energynomics.ro

Ucraina și Polonia vor lua măsuri comune pentru a împiedica finalizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Ucrainei, relatează publicația Kommersant .

Această problemă a fost discutată în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai Ucrainei și Polonia, desfășurată la Varșovia pe 27 iulie.

„Cele două părți au discutat despre interacțiunea în domeniul energiei și rolul important pe care îl joacă Ucraina și Polonia în asigurarea securității energetice a Europei … Părțile au subliniat că proiectul rus Nord Stream 2 reprezintă o amenințare pentru securitatea energetică a întregii Europe și au convenit să ia măsuri suplimentare pentru a preveni implementarea acestuia”, se afirmă în comunicat.

Proiectul Nord Stream 2 leagă Rusia de Germania, via Mării Baltice,  gazoductul având o capacitate totală de transport de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Proiectul este dezvoltat de compania rusă Gazprom, împreună cu mai multe firme europene: ENGIE, OMV, Shell, Uniper și Wintershall.

Cea mai mare parte a gazoductului a fost deja construită, însă în urma unei decizii a Statelor Unite privind sancționarea companiilor care participă la proiectele TurkStream și Nord Stream 2,  grupul elvețian Allseas, care se ocupa de instalarea conductelor de gaze pe fundul Mării Baltice, și-a suspendat implicarea în proiect, lucru ce a provocat întârzieri semnificative.

Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul anului că Rusia poate finaliza singură proiectul Nord Stream 2, afirmând că gazoductul va începe, cel mai probabil, să funcționeze din primul sfert al anului 2021.

SUA și o serie de țări europene care au frontiere directe cu Rusia și-au exprimat în mod public opoziția față de proiectul Nord Stream 2, afirmând că amenință securitatea energetică a Europei, deoarece sporește controlul Rusiei asupra aprovizionării cu energie a regiunii, în timp ce Berlinul și Moscova afirmă că proiectul este necesar pentru a diversifica rutele de aprovizionare.

Washingtonul susține că gazoductul, care este programat să devină operațional de la începutul anului viitor, va spori influența economică și politică a Moscovei în țările europene.