Ucraina: Gazul din Marea Neagră ar putea fi exploatat împreună cu țările vecine, în special cu România, care ar garanta securitatea
Compania ucraineană de stat NJSC Naftogaz este de părere că zăcămintele de hidrocarburi din platforma continentală a Mării Negre ar putea fi exploatate în colaborare cu țările europene, în special cu România, stat membru NATO, lucru ce ar garanta securitatea operațiunilor, în condițiile în care forțele militare ruse din Crimeea ar putea amenința planurile Ucrainei de a-și dezvolta zona sa maritimă.
Lana Zerkal, consilieră a președintelui Consiliului de Administrație al NJSC, a declarat la finalul săptămânii trecute că dezvoltarea în parteneriat cu alte țări a platformei continentale ar permite Ucrainei să devină mai atractivă pentru partenerii europeni, relatează publicația Kyiv Post.
“România, care a avansat mult mai mult în dezvoltarea părții sale de platformă continentală și are zăcăminte certe de gaze, dar încă nu a început dezvoltarea, ar putea fi, de asemenea, interesată de acest lucru”, a afirmat Zerkal.
Consiliera a mai spus că un parteneriat cu România în dezvoltarea platformei continentale ar fi „mai atractiv din punct de vedere economic” pentru Ucraina și va crea, de asemenea, condiții pentru a asigura securitatea la Marea Neagră, deoarece România este deja țară membră NATO.
La rândul său, Andriy Kobolyev, directorul general al Naftogaz a avertizat că Flota rusă la Marea Neagră ar putea amenința planurile Ucrainei de a-și dezvolta partea de platformă continentală, deoarece riscurile unei potențiale „agresiuni” ruse vor împiedica investitorii străini să se alăture proiectului.
“Primul pas pe care îl planificăm este cercetarea. Totul va depinde, chiar și de un factor precum Forțele Navale Ruse, care sunt prezentă acum în Marea Neagră și care ne-au împiedicat în mod activ să acționăm până acum. Trebuie să luăm acest aspect al riscului în calcul și să alegem o modalitate de a-l minimiza”, a afirmat Kobolyev, potrivit Sputnik.