ApărareȘtiri

Ucraina a folosit nave civile pentru a împiedica debarcarea rușilor la gurile Dunării

Navă ucraineană (FOTO: cfts.org.ua)

Ucraina a mobilizat barje pentru transport cereale pe care le-a plasat în așa fel încât să blocheze o eventuală acțiune rusească de desant naval la gurile Dunării, a declarat Dmitro Moskalenko, șeful interimar al Companiei ucrainene de transport maritim pe Dunăre (UDP), informează Defense Express.

Până de curând, canalul Bâstroe a fost blocată cu nave pentru transbordarea cerealelor. Acest lucru s-a făcut intenționat pentru a nu oferi rușilor posibilitatea de a debarca la gurile Dunării, ceea ce le-ar fi permis să avanseze adânc în teritoriul Ucrainei sau să facă joncțiunea cu contingentul rusesc dislocat în regiunea separatistă Transnistria.

“Bâstroe a fost blocat de navele UDP la începutul războiului. Am înțeles că pe la gurile Dunării inamicul ar putea încerca să avanseze adânc în teritoriul ucrainean. Împreună cu grănicerii și militarii am decis să împiedicăm acest lucru. Remorcherele au plasat un anumit număr de nave în Bâstroe, blocând în mod fiabil gura”, a afirmat oficialul ucrainean, citat de portalul TTS.

Ținând cont de eliberarea insulei Șerpilor de trupele ruse și de aglomerarea canalul românesc Sulina, Ucraina a anunțat recent că a deblocat canalul Bâstroe pentru intrarea/ieșirea navelor care transportă produse agricole.

Redeschiderea canalului Bâstroe va reduce încărcătura pe canalul Sulina, unde un număr mare de nave s-au adunat în ultimele luni, a adăugat șeful UDP.

Oficialii ucraineni au avertizat în mai multe rânduri că Rusia ar putea încerca să debarce la gurile Dunării. De altfel, forțele ruse au bombardat în numeroase rânduri podul de peste estuarul Nistrului, singura legătură terestră ce leagă Odessa de regiunea Bugeac și gurile Dunării.

Izolarea regiunii de la gurile Dunării de restul Ucrainei ar facilita un eventual atac rusesc în Bugeac, o zonă populată de peste 100.000 de etnici ruși, dar și zeci de mii de români. O eventuală prezență militară rusă în Bugeac, care ar permite joncțiunea cu trupele ruse din Transnistria, ar complica extrem de mult situația securității Republicii Moldova, dar și a României.

În luna aprilie, un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.

Construirea canalului Bâstroe, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră, a fost un subiect de dispută între România și Ucraina, țara noastră indicând că proiectul încalcă o serie de acorduri internaționale privind protecția mediului.

În 2006, Comisia Economică a ONU a dat dreptate României, decizând că acest canal poate afecta fauna din Delta Dunării. Ucraina a inaugurat canalul Bâstroe în 2007, în pofida protestelor.