ApărareȘtiri

Turcia va activa în primăvară sistemul rusesc S-400, dar pe fondul tensiunilor cu Moscova, Ankara vrea și Patriot din SUA

Sistem antiaerian și antirachetă S-400 (rusencenter)

Ministrul al Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, a declarat recent că Turcia va începe procedurile de activare a sistemului antiaerian rusesc S-400 în jurul lunii aprilie, precizând însă că forțele turce consideră că au nevoie de consolidarea apărării antiaeriană, astfel că negocierile pentru achiziția sistemului Patriot din SUA continuă. Afirmațiile ministrului turc vin în contextul amplificării tensiunilor dintre Ankara și Moscova din cauza conflictului din Siria.

“Nu există nici o îndoială că sistemul de apărare antirachetă S-400 va fi activat”, a afirmat Akar, joi, adăugând că Turcia “mai are nevoie de sisteme suplimentare de apărare aeriană, negocierile noastre pentru Patriot continuă”, informează site-ul de știri Ahval

Oficialul de la Ankara a mai afirmat că, în contextul în care Turcia se confruntă cu amenințări aeriene din cauza conflictului din Siria, forțele turce “ar putea fi sprijinite cu (sisteme) Patriot”, informează Agence France-Presse, citind postul CNN Turk.

Achiziția de către Turcia a sistemului rusesc S-400 – considerat echivalentul sistemului american Patriot – a provocat tensiuni diplomatice majore cu SUA, determinând Administrația de la Washington să excludă pe termen nedeterminat Ankara de la programul de fabricare a avioanelor invizibile pe radar F-35.

Potrivit agenției Bloomberg, în cursul unei conversații telefonice recente cu omologul său american, Donald Trump, președintele turc Recep Erdogan i-a cerut acestuia să permită Ankarei să achiziționeze sisteme Patriot.

Regiunea Idlib din nord-vestul Siriei face obiectul unui acord de “dezescaladare” între Ankara și Moscova, dar această înțelegere este acum doar teoretică.

Regimul de la Damasc, susținut de aviația rusă, a lansat în decembrie o ofensivă cu scopul recuceririi acestei regiuni, ultimul bastion al insurgenților.

În acest context, Turcia a trimis în ultimele zile întăriri militare semnificative în zonă, în încercarea de a oprii ofensiva regimului sirian, care însă continuă, astfel că există riscul unei confruntări directe între Turcia și Siria, susținută de Rusia și Iran.

Tensiunile recente relevă că alianța între Turcia și Rusia pare mai degrabă motivată de interese pragmatice, imediate, fiind marcată de numeroase divergențe evidente în ceea ce privește conflictele din Siria și Libia, dar și privind anexarea regiunii Crimeea.