Trupe SUA în Polonia: Rusia avertizează Varșovia asupra “costurilor” generate de poziționarea ca “țară din prima linie”
Rusia pornește de la ideea că Polonia este conștientă de costurile poziționării intenționate ca “țară din prima linie” prin găzduirea pe termen permanent a unor forțe străine, a declarat ministrul adjunct rus de Externe, Alexander Grușko, după ce președintele SUA, Donald Trump, a confirmat oficial că o parte din trupele americane din Germania vor fi mutate în Polonia, informează agenția Tass.
“Aparent, trebuie să pornim de la ideea că, dacă Varșovia dorește ca în mod intenționat să se poziționeze ca stat din primă linie, prin găzduirea permanentă a forțelor străine, se pare că este conștientă de toate costurile aferente, inclusiv cele privind propria securitate”, a declarat Grușko, pe 25 iunie.
Afirmațiile oficialului rus vin după ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a declarat miercuri că trupele americane din Germania vor fi probabil transferate în Polonia.
Anunțul președintelui SUA a fost făcut în cursul unei conferințe de presă la Casa Albă, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda.
“Cred că trimite un semnal foarte puternic Rusiei, dar cred că un semnal mai puternic trimis către Rusia este faptul că Germania plătește Rusiei miliarde de dolari pentru a cumpăra energie de la Rusia prin gazoduct”, a mai spus Trump, făcând aparent referire la controversatul gazoduct Nord Stream 2.
“Ei [Germania] cheltuiesc miliarde de dolari către Rusia,și noi trebuie să-i apărăm de Rusia. Cred că este foarte rău, cred că populația Germaniei este foarte nefericită”, a continuat liderul american.
Totuși, Statele Unite speră să se înțeleagă cu Rusia, în ciuda planurilor de dislocare a trupelor în Polonia, a adăugat Trump.
“Cu toate acestea, sperăm să ne înțelegem cu Rusia. Sperăm să ne înțelegem cu toată lumea”, a spus Trump.
Retragerea trupelor americane are legătură cu nemulțumirea Washingtonului față de Berlin din cauza faptului că Germania nu se încadrează în limita minimă a cheltuielilor pentru apărare, stabilită de NATO la 2% din PIB.
De altfel, Trump a criticat Berlinul în repetate rânduri pe această temă și chiar a acuzat Germania că este “captivă” Rusiei din cauza dependenței de hidrocarburile rusești.
Tensiunile dintre Berlin și Washington s-au amplificat și mai mult în luna mai, în contextul disensiunilor de la Berlin privind prezența bombelor atomice.
Ambasadorul SUA la Berlin, Richard A.Grenell, a acuzat Germania că subminează politica NATO de descurajare nucleară, după că unii lideri ai social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare.
Ulterior, Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA la Varșovia, a sugerat printr-un mesaj pe Twitter că armele nucleare americane aflate în Germania ar putea fi mutate în Polonia.
Polonia este una dintre puținele state membre NATO care respectă regula privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar Varșovia este una dintre țările europene care a cumpărat masiv echipamente militare și armament din SUA, inclusiv avioane de generația a cincea F-35.