ApărareȘtiri

Trump vorbește despre mutarea producției F-35 în SUA, deși programul a fost fost conceput ca un proiect de cooperare

Sursa: Lockheed Martin

Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat că ar dori ca întreaga producție de avioane F-35 să fie mutată în Statele Unite, în condițiile în care pandemia de coronavirus și disensiunile cu Turcia au perturbat lanțul de aprovizionare cu componente pentru aeronavele de generația a cincea.

Însă, programul F-35 Joint Strike Fighter a fost conceput încă din start ca un proiect de cooperare între SUA și o parte dintre aliații săi, care au contribuit la dezvoltarea programului în schimbul posibilității de a obține contracte în valoare de miliarde de dolari pentru fabricarea de componente și întreținerea aeronavelor, relatează Defense News.

“Aș putea să vă spun sute de povești despre prostia pe care am văzut-o. Ca exemplu, realizăm un avion de luptă. Este un anumit avion de luptă, nu vă voi spune care, dar se întâmplă să fie F-35”, a spus Trump.

“Este un avion minunat și facem piese pentru acest avion în toată lumea. Le facem în Turcia, le facem aici, le vom face acolo. Totul pentru că președintele [Barack] Obama și alții – nu doar pe el îl învinovățesc – au crezut că este un lucru minunat”, a declarat liderul de la Casa Albă pentru Fox News.

Structura programului F-35, inclusiv o mare parte din lanțul de aprovizionare cu componente, a fost realizată înaintea președinției lui Obama, Lockheed Martin obținând contractul pentru dezvoltarea noului avion de generația a cincea în anul 2001.

Potrivit unui raport din data de 12 mai al Oficiului Pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) din Statele Unite, programul F-35 se confruntă în continuare cu provocări majore, fie ele tehnice, bugetare, strategice.

“Problema este că, dacă avem o problemă cu o anumită țară, nu poți realiza avion. Luăm piese de peste tot. Este atât de nebunesc. Ar trebui să facem totul în Statele Unite”, a adăugat Trump, menționând în acest sens disensiunile cu Turcia pe tema achiziției sistemului rusesc S-400, în urma cărora Ankara a fost exclusă pentru moment din programul F-35.

Directorul industriei apărării din Turcia, Ismail Demir, a declarat săptămâna trecută că Turcia continuă să producă și să livreze piese pentru avioanele F-35 din SUA, în ciuda suspendării din program în 2019.

Procesul de producție al aeronavelor F-35 înregistrează întârzieri semnificative, cu numărul de componente livrate cu întârziere urcând de la mai puțin de 2.000 în august 2017, la 10.000 în iulie 2019.

GAO avertizează că excluderea Ankarei din proiect va “va complica probabil și mai mult provocările actuale ale lanțului de aprovizionare”.

Turcia realizează aproximativ 1.000 de componente diferite pentru F-35, Departamentul Apărării de la Washington a identificat deja alți furnizori pentru componentele fabricate în prezent în Turcia, iar SUA lucrează cu acești furnizori pentru a accelera producția.

Totuși, conform GAO, selectarea altor furnizori va genera întârzieri, iar prețul componentelor achiziționate de la acești noi furnizori este probabil să fie mai mare, ceea ce va provoca o creștere a costurilor suportate de partenerii rămași în proiectul F-35.