ApărareȘtiri

Trump ar putea reduce prezența militară a SUA în Germania/Varșovia speră ca aceste trupe să fie transferate în Polonia

Sursa: Spartan Brigade, Twitter

Președintele SUA, Donald Trump, a ordonat Pentagonului să pregătească retragerea a până la 9.500 de militari americani din Germania – adică mai bine de un sfert din trupele americane prezente în această țară, potrivit unui oficial din cadrul Administrației de la Washington, citat de agenția de știri Reuters.

Potrivit oficialului, planurile preliminare implică retragerea până în septembrie a până la 9.500 de militari – mai mult de un sfert din cei 34.500 de militari americani staționați în Germania.

Deutsche Welle speculează că retragerea trupelor americane are legătură cu nemulțumirea Washingtonului față de Berlin din cauza faptului că Germania nu se încadrează în limita minimă a cheltuielilor pentru apărare, stabilită de NATO la 2% din PIB.

De altfel, Trump a criticat Berlinul în repetate rânduri pe această temă și chiar a acuzat Germania că este “captivă” Rusiei din cauza dependenței de hidrocarburile rusești.

Mai mulți oficiali americani au declarat sub protecția anonimatului că reducerea propusă a efectivelor din Germania nu are legătură cu tensiunile privind cheltuielile alocate pentru apărare.

Casa Albă și Pentagonul, cât și Ministerul Apărării de la Berlin, au refuzat să comenteze informațiile vehiculate de presa americană.

Pe de altă parte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă la postul radio RMF 24 că speră ca “unii dintre militari, staționați în prezent în Germania, care sunt retrași de Statele Unite (…) vor veni într-adevăr în Polonia”.

Liderul polonez a adăugat că este la latitudinea Statelor Unite să decidă, însă Varșovia speră că “contingentul [SUA] în Polonia va continua să se mărească”.

Creșterea prezenței militare americane în regiune înseamnă consolidarea “flancului estic al NATO”.

Întrebat dacă un transfer al trupelor din Germania în Polonia nu va afecta relațiile dintre Berlin și Varșovia, premierul a afirmat că Polonia “are relații foarte bune cu Germania”.

“Cred că Germania înțelege că geopolitica se schimbă, că trebuie să consolidăm partea de est a NATO”, a adăugat liderul de la Varșovia, precizând că discuțiile privind mutarea armatei americane sunt în desfășurare, iar rezultatul acestora va fi făcut public în curând.

Tensiunile dintre Berlin și Washington s-au amplificat și mai mult în luna mai, în contextul disensiunilor de la Berlin privind prezența bombelor atomice.

Ambasadorul SUA la Berlin, Richard A.Grenell, a acuzat Germania că subminează politica NATO de descurajare nucleară, după că unii lideri ai social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare.

Ulterior, Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA la Varșovia, a sugerat printr-un mesaj pe Twitter că armele nucleare americane aflate în Germania ar putea fi mutate în Polonia,

Rusia a criticat dur afirmațiile ambasadoarei americane în Polonia. “Sperăm că Washingtonul și Varșovia conștientizează caracterul periculos al unor astfel de declarații, care tensionează relațiile deja complicate între Rusia și NATO și pun în pericol baza materială a securității europene, afectată de acțiunile unilaterale ale SUA, mai întâi de toate, prin denunțarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit agenției Tass.

De remarcat că o parte din arsenalul nuclear rusesc este dislocat în exclava rusească Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania, element care provoacă temeri la Varșovia și în capitalele țărilor baltice, care acuză Moscova că subminează securitatea în zonă prin dislocarea de arme atomice în regiune.

Polonia este una dintre puținele state membre NATO care respectă regula privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar Varșovia este una dintre țările europene care a cumpărat masiv echipamente militare și armament din SUA, inclusiv avioane de generația a cincea F-35.